вівторок, 18 січня 2011 07:30

Сімом учасникам підприємницького Майдану висунули обвинувачення
5

Близько 100 підприємців, які восени брали участь у протесті підприємців на столичному майдані Незалежності, ходять на допити до Генпрокуратури. Деякі з учасників акції вже не свідки у справах, а обвинувачувані. Їх семеро. Імена та прізвища п'ятьох відомі: Олександр Мандич, Сергій Мельниченко, Ігор Гаркавенко, Олег Ахтирський, Роман Федчук. Решти обвинувачуваних відомі лише прізвища — Заплаткін і Грузінов.

У міліції стверджують, що вони умисно забили в гранітне покриття площі 132 металеві прути. "Київблагоустрій" підрахував збитки за пошкоджену плитку — 212 292 грн. Якщо учасників акцій протесту визнають винними у цьому, їх зобов'яжуть або виплатити штраф до 500 неоподатковуваних мінімумів, або відправлять на виправні роботи терміном до двох років, або посадять на три роки.

Олександр Мандич, 26 років.

Затримали 25 грудня на три дні. Зараз на підписці про невиїзд. Суд вирішив, що міліція не має достатньо підстав для продовження арешту.

— Коли вони мене тримали під вартою, один із міліціонерів почав мене лаяти. Я зробив йому зауваження. У відповідь він вдарив мене по обличчю та вибив один зуб, — каже Мандич.

Сергій Мельниченко, 31 рік.

На підписці про невиїзд. Він подав заявку на проведення підприємницького Майдану. Через це кримінальну справу завели не по факту, а проти нього. Пред'явили звинувачення в блокуванні автомобільного руху та порушенні громадського порядку. За неофіційними даними тепер Мельниченко переховується. За іншими — на лікуванні й тому не може бути взятий під варту. Брав участь у помаранчевій революції 2004-го.

Ігор Гаркавенко, 38 років.

Перебуває в СІЗО з 1 грудня. Лідер руху, що виступає за "воссоединение русских великороссов и украинцев-малороссов". Відсидів у тюрмі дев'ять років за підпал 1996 року організацій "Просвіта" та УНА-УНСО в Харкові.

Олег Ахтирський, 38 років.

Генпрокуратура порушила проти нього справу 6 грудня. На підписці про невиїзд.

— Ходжу на допити два-три рази на три дні, — каже Ахтирський. — Основне звинувачення — пошкодження плитки. Не виключено, що нам інкримінуватимуть організацію масових заворушень.

Роман Федчук, 29 років.

Громадський діяч, правознавець. Працює у громадській організації "Я — киянин",  помічник нардепа-"нунсівця" Кирила Куликова, юрисконсульт громадської організації "Блок народна ініціатива".

Минулого четверга провів 11 год. на допиті в міліції. Перебуває на підписці про невиїзд.

— Слідчий сказав, що мене відпускають, бо працюю із нардепом, — каже Федчук.

Зараз ви читаєте новину «Сімом учасникам підприємницького Майдану висунули обвинувачення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути