понеділок, 04 лютого 2008 17:08

Сергія Тарана не пустили в Росію

  Сергій Таран припускає, що однією з причин його затримання було бажання росіян зіпсувати відносини між країнами напередодні візиту Віктора Ющенка до Москви
Сергій Таран припускає, що однією з причин його затримання було бажання росіян зіпсувати відносини між країнами напередодні візиту Віктора Ющенка до Москви

Директора київського Міжнародного інституту демократії Сергія Тарана, 38 років, не пустили в Росію. Минулої п"ятниці він прилетів до Санкт-Петербурга для участі у з"їзді російських профспілок. Але політолога без будь-яких пояснень затримали в аеропорту "Пулково-1", потім перевезли до "Пулково-2".

Ніч на суботу Сергій Таран провів у штабі прикордонної служби аеропорту. Прикордонники заявили, що вказівка про його затримання надійшла від вищого керівництва Росії.

— Коли я проходив контроль, мені вже поставили в міграційній картці штамп, — розповідає Сергій Таран "ГПУ". — Потім жінка подивилися в якусь базу даних, а там було моє прізвище.

Каже, що та працівниця одразу кудись пішла. Його тримали то в одному, то в іншому приміщенні.

— Спочатку пояснювали, що в мене неточності з паспортом. Потім сказали, що  пов"язаний із якимось кримінальним угрупованням. Зрештою заявили, що я є небажаною на території Росії особою.

Сергій Таран зазначає: причин його недопущення в Росію ніхто пояснити не зміг.

— Росія поновлює практику чорних списків, — продовжує політолог. — Коли в базі дивилися моє прізвище, то я там побачив список багатьох відомих українців.

Говорить, що біля деяких прізвищ стояла позначка "К", біля інших "В".

— Біля мого прізвища була позначка "В", — розповідає він. — Таких поміток було більше.

Біля деяких прізвищ стояла позначка "К", біля інших "В"

Сергій Таран однією з причин свого затримання називає те, що в Росії розгорнулася антинатовська пропаганда у зв"язку з перспективою вступу до Альянсу України. Іншою називає майбутній візит президента Віктора Ющенка до Росії.

— Можливо, російська сторона не готова до цього ні психологічно, ні змістовно. Такою провокацією вони хочуть створити негативне тло візиту, — продовжує політолог. — Та й загалом зараз у Росії відбувається багато цікавих речей, яким важко знайти логічне пояснення.

Розповідає, що в аеропорту до нього ставилися нормально.

— Але мене постійно обманювали. Кожні 10 хвилин казали щось інше. Дозволили ходити по аеропорту, але попередили, що за мною постійно стежать.

Також каже, що не дали можливості зв"язатися з українським консульством у Санкт-Петербурзі.

За словами політолога, наступного дня він повернувся літаком до Києва. У Міністерстві закордонних справ України заявили, що мотиви затримання політолога незрозумілі.

Домовленості Ющенка і Путіна не працюють

Практика недопуску тих чи інших осіб на свою територію стала вже традиційною для відносин України та Росії. Торік у лютому Москва відмовила у приватному в"їзді депутату-"нашоукраїнцю" Петрові Порошенку. Неофіційно називали це відповіддю на подібні дії України. На початку червня 2007-го до Росії також не пустили радника президента Миколу Жулинського. До цього 2006 року росіяни заборонили в"їзд Сергієві Євтушенку — позаштатному раднику міністра закордонних справ Бориса Тарасюка.
Україна зі свого боку в різний час забороняла в"їжджати на свою територію депутатам Держдуми Костянтину Затуліну і Володимирові Жириновському, політологу Глібові Павловському, журналісту Михайлові Леонтьєву, лідеру "Євразійського союзу молоді" Павлові Зарифуліну та керівнику організації "Міжнародний європейський рух" Олександрові Дугіну. Усі вони так чи інакше вдавалися до відвертих антиукраїнських акцій чи висловлювань, що принижували Україну як державу.
Торік у липні президенти Володимир Путін та Віктор Ющенко нібито домовилися скасувати так звані чорні списки осіб, небажаних для в"їзду до обох країн. Однак подібна практика продовжується.

Зараз ви читаєте новину «Сергія Тарана не пустили в Росію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути