Ексклюзиви
пʼятниця, 23 лютого 2018 07:05

Сергій Клюєв може повернутися в Україну

Європейський суд у Люксембурзі 21 лютого анулював санкції проти колишнього народного депутата "регіонала" Сергія Клюєва, який перебуває в розшуку Служби безпеки України. Їх наклала Рада Євросоюзу торік — за поданням Києва. Клюєва звинувачують у шахрайстві, зловживанні службовим становищем і незаконному заволодінні резиденцією Януковича "Межигір'я".

У санкційному списку разом із Віктором Януковичем перебувають 12 осіб. Серед них — його син Олександр, екс-прем'єр Микола Азаров, колишній перший віце-прем'єр Сергій Арбузов, старший брат Сергія Клюєва Андрій, який очолював адміністрацію Януковича. Їм заборонено в'їзд до Євросоюзу та заморожено активи на його території.

— Сергій Клюєв був одним із найближчих соратників Януковича. Із 2014 року українська сторона мала час на розслідування корупційних злочинів, до яких він був причетний разом зі своїм братом Андрієм. Але Генеральна прокуратура так і не надала докази про розкрадання коштів або державного майна. Тому суд ухвалив рішення про зняття санкцій, — каже виконавчий директор Центру протидії корупції 30-річна Дар'я Каленюк. — У найближчі місяці Сергій Клюєв ймовірно позакриває провадження, які є проти нього, та "відбіленим" повернеться в Україну.

Законом, що дозволив Юрієві Луценку стати генеральним прокурором, були внесені зміни до кримінально-процесуального кодексу. Вони спростили процедуру застосування заочного засудження. Фактично дозволили посадити соратників Януковича, які переховуються від слідства. Але генпрокурор так і не запустив процедуру, яку рекламував. Це вказує на домовленості між новою владою й попередниками про те, що колишнім дадуть можливість повернутися в Україну — і в бізнес, і в політику. Наступного року у списку може залишитися лише Віктор Янукович, — додає Дар'я Каленюк.

У березні 2017-го Євросоюз зняв санкції проти "регіонала" Юрія Іванющенка. 2015 року — щодо екс-голів СБУ Олександра Якименка й Ігоря Калініна, і проти Андрія Портнова, колишнього заступника керівника адміністрації Януковича.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Клюєв може повернутися в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути