четвер, 15 листопада 2012 05:45

"Серед мажоритарників буде конфлікт інтересів"

Мінімальна кількість членів депутатської групи у наступній Раді має відповідати найменшій фракції. Такі зміни до регламенту депутати внесли минулого тижня. За результатами парламентських виборів, найменшою буде Компартія — це 32 обранці.

Нардепи-самовисуванці, які не об'єднаються в групу, не зможуть ходити на Погоджувальну раду, впливати на формування ключових комітетів та виступати у парламенті під час розгляду законопроектів за скороченою процедурою.

— Зараз у Раду пройшли 43 самовисуванці, — пояснює "нунсівець" 47-річний Юрій Гримчак. — Раніше найменша депутатська група або фракція мала налічувати 14 осіб. Партія регіонів змінила регламент, аби не допустити, щоб вони створили незалежні групи. Керівники "Регіонів" отримали завдання від Януковича сформувати більшість зі своєї фракції і мати 226-230 депутатів. Тому зараз намагаються ловити самовисуванців методом "батога та пряника" і заганяти їх до "регіоналів". Та сама ситуація і зі списочниками, зокрема опозиційними. Поки що назбирали 210 людей. Залишилося долучити близько 20. До нового скликання цю більшість вони наберуть.

У Верховній Раді не будуть створені депутатські групи, вважає комуніст 44-річний Спірідон Кілінкаров.

— Більшість мажоритарників прийшли у парламент лобіювати свій бізнес чи потреби фінансово-промислових груп, — каже російською. — Тому серед них буде великий конфлікт інтересів. Збити їх докупи важко.

Опозиція може домовитися із мажоритарниками-самовисуванцями та комуністами про повернення старої норми регламенту, вважає політолог 36-річний Олексій Голобуцький:

— Це найпростіший варіант. Якщо цього не зроблять, опозиція може поділитися своїми нардепами. Тоді десь п'ять-шість членів "Батьківщини" перейдуть у депутатську групу. Їх могло би бути кілька, бо зайшли мажоритарники-"ваговики" — Порошенко, який має два-три депутати, Балога з двома братами, Волков. Тобто люди, які не можуть бути просто "тушками", аби влитися у Партію регіонів. Такий перерозподіл може статися, якщо ситуація в економіці й далі погіршуватиметься і з кожним місяцем меншатиме людей, лояльних до влади.

Зараз ви читаєте новину «"Серед мажоритарників буде конфлікт інтересів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути