пʼятниця, 21 вересня 2018 05:56

Сенцова висунули на Нобелівську премію миру

Українського політв'язня 42-річного Олега Сенцова 18 вересня Верховна Рада висунула на Нобелівську премію миру. 28 серпня листа з такою ж пропозицією в нобелівський комітет відправив екс-президент Польщі Лех Валенса.

Сенцов голодує 131-й день у російській колонії в місті Лабитнангі. Вимагає відпустити всіх українських політв'язнів.

— Вдячний Леху Валенсі (він отримав Нобелівську премію миру 1983 року. — ГПУ) за ініціативу, — каже народний депутат Олексій Гончаренко, 38 років. — Спікер українського парламенту підпише нашу заявку від імені Ради й відправить документи в Осло. Термін подачі необхідних паперів — до 1 лютого. Далі комітет прийматиме рішення, хто 2019-го отримає премію миру.

Сенцова затримали працівники Федеральної служби безпеки Росії у травні 2014 року в Криму. Звинуватили в підготовці терактів на півострові. У серпні 2015-го засудили на 20 років колонії суворого режиму.

24 вересня український політв'язень 47-річний Володимир Балух оголосить свій заповіт під час останнього судового засідання по справі. Окупаційна влада Криму звинувачує його в незаконному зберіганні зброї. Торік Балуха засудили до трьох років і семи місяців тюрми.

Він голодує 187-й день у слідчому ізоляторі Сімферополя.

— 24 вересня оголосять остаточне рішення суду в Криму щодо підтвердження вироку Володимирові Балуху, — каже уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, 58 років. — Буде присутній адвокат. Під час цієї зустрічі він намагатиметься написати заповіт. Який Володимир Балух хоче оприлюднити, оскільки його залякують, що до місця відбування покарання він не доїде.

Асан Чапух оголосив голодування

Кримськотатарський активіст 65-річний Асан Чапух голодує п'ятий день у слідчому ізоляторі Сімферополя.

Російські спецслужби затримали Чапуха 23 листопада 2017-го в Сімферополі. Звинуватили у вимаганні грошей і зберіганні зброї. Він стверджує, що звинувачення сфабриковані.

— Головна вимога Асана — щоб почали лікувати, — каже адвокат Айдер Азаматов. — У нього підвищений тиск, постійні головні болі, ліва нога й рука не працюють — усе оніміло. У медчастині ізолятора йому не надають допомоги.

Зараз ви читаєте новину «Сенцова висунули на Нобелівську премію миру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути