пʼятниця, 08 червня 2018 07:50

Сенцова годуватимуть насильно

Автор: REUTERS
  Український режисер Олег Сенцов перебуває в одиночній камері під цілодобовим наглядом у колонії суворого режиму міста Лабитнангі Тюменської області Росії
Український режисер Олег Сенцов перебуває в одиночній камері під цілодобовим наглядом у колонії суворого режиму міста Лабитнангі Тюменської області Росії

25-й день голодує у російській в'язниці український політв'язень 41-річний Олег Сенцов.

5 червня він звернувся з листом до лідерів "Великої сімки": "Шановні панове! Дякую велике за те, що ви й ваші країни робите для України. Нам ще багато належить зробити самим і з вашою допомогою. Наприклад, перемогти в цій гібридній війні з нашим ворогом. Щодо ситуації з українськими політв'язнями в Росії: сподіваюся, що ви щось зможете зробити для вирішення їхніх доль і не будете зосереджуватися на мені, а допоможете багатьом. Удачі вам у вашій нелегкій справі! Слава Україні!"

Листа передав через адвоката Дмитра Дінзе. Той відвідав політв'язня у колонії суворого режиму "Белый медведь" у місті Лабитнангі Тюменської області Росії.

Після 30-го дня голодування Олега Сенцова годуватимуть насильно.

— Його зондуватимуть і заливатимуть поживну суміш у ніс. Однак, якщо і після цього він не перестане відмовлятися від їжі, кінець буде фатальний, — каже Дмитро Дінзе. — Олегу зробили ультразвукове дослідження. Внутрішні органи — в нормі.

Сенцов перебуває в одиночній камері під цілодобовим наглядом. Йому щодня вводять по літру розчину глюкози — для підтримки роботи мозку.

У колонію з адвокатом приїхав російський режисер 44-річний Аскольд Куров та архієпископ Української православної церкви Київського патріархату Климент, 49 років.

Куров зняв фільм "Процес" — про суд на Сенцовим. Він перекинувся кількома словами з Олегом.

— Він нічого не знає ні про голодування Олександра Кольченка (відмовився від їжі 31 травня. 7 червня припинив його. — ГПУ), ні про акції на його підтримку у світі. Для нього це — важливо, — розповідає Аскольд Куров. — Олег просить людей на волі не голодувати на його підтримку. Вважає, що це — неправильно. Адже у них є багато інших можливостей впливати на ситуацію. Олег не знає точної кількості українських політв'язнів у Росії. Сам припинить голодування, коли відпустять усіх.

Архієпископа Климента до Сенцова не пустили.

— Олега ввели в оману. До нього зайшли і сказали: "До тебе приїхали двоє: російський режисер і піп із Москви. З ким зустрітися хочеш?" Олег вибрав Аскольда, — говорить архієпископ.

— Ставлення президента Путіна до Сенцова може бути проявом особистої неприязні, — каже сестра ув'язненого Наталія Каплан.

— Олег під час суду назвав його "кривавим карликом". Звільнення брата — в руках президента США Дональда Трампа і канцлера Німеччини Анґели Меркель.

Балух перейшов на сухарі й кисіль

У слідчому ізоляторі Сімферополя 81-й день голодує Володимир ­Балух, 47 років. За цей час втратив 30 кг ваги.

Окупанти звинувачують Балуха у зберіганні гранати та набоїв на горищі власного будинку. Балух стверджує, що став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію — повісив на стіні табличку "Вулиця Героїв Небесної сотні, 18" і прапор України на подвір'ї.

Торік 3 червня в анексованому Криму суд ув'язнив Володимира на три роки сім місяців у колонії загального режиму.

— Після першого місяця голодування Балух перейшов на сухарі й кисіль, — каже адвокат Ольга Дінзе.

Зараз ви читаєте новину «Сенцова годуватимуть насильно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути