вівторок, 07 серпня 2018 06:20

Сенцов відмовився сповідатися

42-річний Олег Сенцов голодує 86-й день у колонії суворого режиму в російському місті Лабитнангі Тюменської області Росії.

4 серпня його в лікарняній палаті відвідав настоятель храму святого Георгія Побідоносця Богдан Василюк. Запропонував поговорити ­наодинці й висповідатися. Сенцов відмовився.

На початку серпня засуджений в Україні терорист Олексій Седіков попросив обміняти його на Олега Сенцова. У липні 2016-го він потрапив у полон на Донбасі поблизу Троїцького. 2017-го отримав 11 років в'язниці. Лист із проханням направили до Адміністрації президента Росії.

3 серпня влада Росії без пояснення причин відмовила в доступі до українця міжнародній правозахисній групі "Амнесті Інтернешенал".

Українського режисера Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка затримали працівники Федеральної служби безпеки Росії в травні 2014 року в Криму. Звинуватили в організації терактів на півострові. У серпні ­2015-го Північно-Кавказький окружний військовий суд присудив Кольченку 10 років колонії, Сенцову – 20.

4 серпня французький письменник і лауреат Гонкурівської премії 50-річний Джонатан Літтел написав українському політв'язневі листа.

– Російський режим розуміє тільки одне – силу. Це те, що ви добре усвідомили, – каже Літтел. – І для мене це пояснює рішення почати голодування – це спосіб змінити баланс сил, перевести його на свою користь.

5 серпня у Москві біля пам'ятника Олександрові Грибоєдову на Чистопрудному бульварі відбувся флешмоб на підтримку Сенцова. Перехожі залишали букети в пляшках, на яких було написано "Олег, живи". Чотирьох учасників затримала московська поліція.

Зараз ви читаєте новину «Сенцов відмовився сповідатися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути