вівторок, 20 листопада 2018 00:56

Сенцов отримав ще одну премію

Українського політв'язня 42-річного Олега Сенцова відзначили міжнародною премією у сфері журналістських розслідувань і захисту прав людини в усьому світі імені Сергія Магнітського.

Церемонія нагородження пройшла у Лондоні 15 листопада. Премію вручають щорічно з 2015 року.

25 жовтня політв'язень Олег Сенцов став лауреатом премії імені Андрія Сахарова. Церемонія нагородження відбудеться в Страс­бурзі 12 грудня 2018 року.

Український режисер Олег Сенцов був затриманий у травні 2014 року. У серпні 2015-го Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив його до 20 років колонії суворого режиму за нібито підготовку терактів в анексованому Криму. Сенцова утримують у російській колонії "Білий ведмідь" в Ямало-Ненецькому автономному окрузі РФ.

Сергій Магнітський — російський адвокат, який помер в ізоляторі РФ у 2009 році. Був заарештований нібито за сприяння одній із фірм ухилятися від сплати податків. Міжнародні правозахисники вважають, що насправді Магнітський був заарештований і доведений до смерті, бо викрив схему, за якою в російському міністерстві внутрішніх справ відмивали гроші.

8 листопада бранець Кремля 47-річний Володимир Балух у Керченській колонії №2 зустрівся із сестрою ­Наталією, 46 років. Зустріч тривала близько 1,5 год.

У колонії встановлені 5 кабінок зі скляними перегородками і телефонними слухавками, через які погано чути.

— Володимир худий, блідий, обличчя сіре, блиску в очах немає, але виглядає краще, ніж у серпні, коли я його бачила востаннє, — розповіла сестра українця. — Володя хвилюється за стан здоров'я матері, оскільки вона майже не ходить і не може його відвідати.

Федеральна служба безпеки Росії затримала Володимира Балуха 8 грудня 2016-го. Стверджували, що знайшли на горищі його будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок. Захист впевнений, що його затримали за український прапор, який вивісив на будинку.

19 березня 2018-го підконтрольний окупантам Роздольненський райсуд присудив йому п'ять років в'язниці. Балух з вироком не погодився, оголосив голодування. Тримав його 204 дні. Наприкінці вересня так званий верховний суд окупованого Криму пом'якшив вирок до чотирьох років і 11 місяців.

Зараз ви читаєте новину «Сенцов отримав ще одну премію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути