вівторок, 09 лютого 2010 07:38

"Секретаріат президента очолить Герман або Льовочкін"

  Дмитро Видрін: ”У найближчий тиждень-два Юлія Володимирівна вже буде прем’єром із додатком ”виконувач обов’язків”
Дмитро Видрін: ”У найближчий тиждень-два Юлія Володимирівна вже буде прем’єром із додатком ”виконувач обов’язків”

Заступник секретаря Ради нацбезпеки й оборони 60-річний Дмитро Видрін розмірковує, до яких кроків слід удатися Віктору Януковичу найближчим часом.

— Офіційного результату виборів дочекаємося ще цього тижня. І паралельно Янукович у статусі "президента обраного" може робити певні символічні кроки, бо наша політика наскрізь символічна. Треба постійно вкидати у суспільство символи свого нового статусу і нових можливостей. Він може поїхати на переговори за кордон, зімітувавши, скажімо, запрошення від Ангели Меркель на якусь конференцію, чи на засідання з розробки великого шляхового консорціуму в Ташкенті.

Але головне для Віктора Януковича — розпочати роботу в парламенті. Він це розуміє, принаймні, частина команди йому про це каже. На першому етапі йому треба утворювати пропрезидентську більшість у Раді. Хоча це утворення важко буде трактувати як коаліцію з огляду на процедуру її утворення. Це буде радше квазікоаліція.

Із ким можливе блокування?

— Чимало депутатів із "Нашої України", підпорядкованих Миколі Мартиненку, готові до такої співпраці. "Регіонам" слід буде домовлятися із керівництвом цієї фракції, бо саме з фракцій утворюється коаліція в парламенті. А депутатська дрібнота потім сама пристане, за законом прилипання, до великих мас.

Можлива коаліція Партії регіонів і БЮТу?

— У цьому немає нічого страшного.

Переформатування відбудеться ще до інавгурації президента?

— Так, у найближчий тиждень-два Юлія Володимирівна вже буде прем"єром із додатком "виконувач обов"язків". Це не проблема — переформатувати парламент. Проблема — як зробити це прозоро і чесно.

Усунути Тимошенко з посади прем"єра — головне завдання Януковича?

— Це стратегічне завдання. Після цього президентові можна буде розподіляти посади у вертикалі влади в межах своєї компетенції. У нього не дуже широкий список кандидатів на міністра закордонних справ — обирати доведеться між Леонідом Кожарою і Костянтином Грищенком. Можливо, втримається на посаді Петро Порошенко.

Міністром оборони буде Олександр Кузьмук. Хоча не виключаю і повернення Юрія Єханурова

Щодо міністра оборони відповідь однозначна — Олександр Кузьмук. Хоча не виключаю і повернення Юрія Єханурова. Ця кандидатура влаштовує всі політичні сили, його поважають за велику живучість. За умови коаліції з "нашоукраїнцями" це можливо.

Імовірно, інша людина прийде й на місце генпрокурора Олександра Медведька.

А кому Янукович довірить Секретаріат президента?

— Це абсолютно інтимна посада. На неї беруть виключно людей із першого кола оточення. Біля Віктора Януковича є Ганна Герман і Сергій Льовочкін. Віддавати таку посаду іншій фігурі, більше пов"язаній із бізнесом, — великий ризик.

А яка доля чекає на виконувача обов"язків міністра внутрішніх справ?

— Юрій Луценко опиняється у ролі вільного блукаючого радикала, який штовхатиметься в кожну політичну силу. У якій він себе знайде, не маючи ідеології, важко сказати.

А хто очолить уряд після Юлії Тимошенко?

— Першим імовірним наступником може стати Микола Азаров. Він має репутацію "залізного Фелікса", тільки не чекістського, а кабмінівського розливу. Зараз Віктору Януковичу на цій посаді потрібніша людина без емоцій та амбіцій і щонайменше з пристойним апетитом до фінансових спокус. Микола Янович відіграватиме роль технічного прем"єра у нинішньому складі парламенту. Після дострокових виборів Ради він мав би поступитися місцем Сергієві Тігіпку, котрий обов"язково ввійде у парламент з іміджем незабрудненого демократа. І ще "регіоналам" треба буде запрошувати до співпраці групу Арсенія Яценюка, аби була бодай ілюзія оновлення політикуму.

Упоратися з цими завданнями Віктору Януковичу навряд чи вдасться до кінця травня. Тому з перевиборами парламенту доведеться зачекати до вересня.

Зараз ви читаєте новину «"Секретаріат президента очолить Герман або Льовочкін"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути