Ексклюзиви
середа, 24 вересня 2008 18:40

Сьогодні БЮТ і "Регіони" можуть створити коаліцію

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Колишній міністр транспорту Микола Рудьковський часто приходить у Верховну Раду. Каже, щоб ”спілкуватися з друзями”
Колишній міністр транспорту Микола Рудьковський часто приходить у Верховну Раду. Каже, щоб ”спілкуватися з друзями”

"Запрошую керівників фракцій до себе в кабінет попити чай, обговорити політичну ситуацію, дізнатися, чи створена нова коаліція, та сформувати порядок денний, — каже вчора о 10.00 голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, 34 роки. І, щоб підігнати колег, додає: — Чай холоне!".

Нардепи сміються. До 11.00 спікер оголошує перерву. Третини депутатів у Верховній Раді немає.

— Затишшя перед ураганом, — перемовляються присутні.

Натякають, що в четвер вирішуватиметься доля Верховної Ради: або Партія регіонів із БЮТом створять коаліцію, або будуть дострокові вибори.

Через годину засідання продовжується. Депутати роблять заяви від фракцій. "Нашоукраїнець" 54-річний Роман Зварич каже: якщо "бютівці" хочуть із ними співпрацювати, то повинні засудити агресію Росії в Грузії. 65-річний нардеп від БЮТу Володимир Яворівський зазначає, що вони мають схожий із НУ-НС документ.

— Якщо Зварич не вчитався, то можемо перекласти англійською, — натякає на те, що екс-міністр юстиції виріс у США.

Колеги по фракції підтримують Яворівського оплесками. Той додає, що вірить у можливість створення більшості із БЮТ, НУ-НС і Блоку Литвина.

— Мені байдуже, якою мовою ви дасте відповідь на наші позиції, — відказує Зварич. — Хай це буде навіть арабською, єврейською, англійською, якою ви хочете. Хоча судячи по тому, що ви проголосували за російську, хай це буде російською (БЮТ підтримав закон "Про державну службу", який вимагає від українських чиновників знати російську мову. — "ГПУ"). Запитання наші конкретні: чи готові ви засудити російську воєнну агресію в Грузії?

Яценюк зауважує: якщо БЮТ і НУ-НС мають спільний проект постанови, то він може поставити його на голосування. Усі мовчать. Тоді спікер оголошує порядок денний. Спірних політичних питань там немає. Яценюк закликає фракції прискорити переговори щодо створення коаліції.

Чи готові ви засудити російську воєнну агресію в Грузії?

— Вони поки що на точці замерзання. Принаймні в публічній площині. А кажуть, в непублічній — активні, — каже спікер. — Процес іде, а результату немає.

У кулуарах "регіонал" Микола Азаров, 60 років, розповідає про переговори із формування більшості із БЮТом. Ними займається його колега Андрій Клюєв.

— Поки жодних конкретних домовленостей не досягнуто. Переговори будуть продовжуватися. Є серйозні розбіжності, насамперед в ідеологічному плані, — зазначає Азаров.

Після нього виступає лідер блоку свого імені Володимир Литвин, 52 роки. Згадує про принципи формування коаліції, які їм передав НУ-НС. Запевняє, що готовий їх обговорювати. А потім визнає:

— Фактично вже існують певні домовленості про проведення дочасних виборів. Залишається тільки одне — вибрати зручну дату для їх проведення.

37-річний "нашоукраїнець" Андрій Парубій говорить, що його політична сила сформувала консультаційну групу для переговорів із БЮТ. До неї входять Роман Зварич і Тарас Стецьків.

— Вони намагаються увійти в діалог із Блоком Тимошенко. Складається враження, що перед камерами БЮТ демонструє готовність до переговорів із нами, але реально щоденно веде їх із Партією регіонів. Завтра вирішальний день. Може бути створена їхня коаліція.

Однак в обох політичних силах є невдоволені таким союзом. Частина "регіоналів" вважають, що ліпше піти на вибори та здобути посаду прем"єр-міністра, ніж обмежитися головуванням у Верховній Раді.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні БЮТ і "Регіони" можуть створити коаліцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути