Ексклюзиви
пʼятниця, 23 березня 2018 07:55

Савченко підозрюють у підготовці до замаху на життя президента

— Перший раз я отри­мала попередження про наказ Банкової (на цій вулиці розташована Адміністрація президента. — ГПУ) на мою фізичну ліквідацію від Андрія Таранова (був заступником глави АП. — ГПУ). Невдовзі після цього він загинув. Друге попередження було від зовнішньої розвідки. Втретє мені сказали, що стою під ліквідацією з Банкової, — говорить народний депутат 36-річна Надія Савченко на брифінгу у Верховній Раді 20 березня.

У четвер регламентний комітет парламенту підтримав подання Генпрокуратури на зняття недоторканності, затримання та арешт Савченко. Її підозрюють у підготовці до замаху на життя президента, прем'єр-міністра, членів уряду, народних депутатів, повалення конституційного ладу і змові з ватажками бойовиків ДНР.

Савченко нібито вступила у змову з підозрюваним у тероризмі Володимиром Рубаном, ватажками ДНР Олександром Захарченком й Олександром Тимофєєвим. Після того в окупованих Макіївці, Горлівці та Донецьку придбала необхідні для злочину зброю, боєприпаси, вибухівку. У змові з групою осіб готувала теракт у приміщенні Верховної Ради.

На засіданні комітету генпрокурор 53-річний Юрій Луценко оприлюднив частину інформації, яку правоохоронці зібрали щодо дій Надії Савченко. Вона принесла на засідання два фрукти — гранати.

— 2 грудня 2017 року Савченко та Володимир Рубан (керівник Центру визволення полонених "Офіцерський корпус". Його затримали 8 березня. — ГПУ) прибули в Хмельницький. Випробували зброю на полігоні, — каже генпрокурор. — Рубан озвучив план нападу на кортеж президента з використанням великокаліберної гвинтівки "Топаз". Вона пробиває легку броню будь-якого автомобіля. Її виробляють лише в так званій ДНР. Того ж дня відбулася ключова зустріч Савченко, Рубана й офіцерів СБУ (під прикриттям. — ГПУ). Під відеофіксацію Рубан і Савченко виклали свої плани повалення конституційного ладу через проведення терористичної атаки з мінометів на центр урядового кварталу Києва, вчинення теракту всередині Верховної Ради з використанням отриманих від бойовиків зброї та вибухових матеріалів. Маємо факти, які доводять участь у цьому Російської Федерації.

— На мене вийшли люди з окупованих територій із бажанням допомогти Україні зробити там повстання, — говорить Надія журналістам. — Тоді ж приблизно до мене прийшов об'єкт "А", якому поставили завдання мене ліквідувати. Проводив роботу, щоб вивести мене на найвищий рівень організації так званого перевороту (в країні. — ГПУ). Тоді я спробувала закрутити ситуацію так, аби можна було створити в майбутньому політичну провокацію. Почала створювати сюрреалізм (напрям у мистецтві й літературі. Його особливість — використання ілюзій. — ГПУ). Розповідала всі мислимі й немислимі операції. При цьому постійно радилася з об'єктом "А". Ми розробляли схеми, де і як можна ліквідувати верхівку влади. Все це він мав фіксувати й передавати, щоб можна було скласти політичну провокацію, яка і трапилася.

Мені було важливо довести цю ситуацію до правдоподібності, щоб у це повірили. Щоб влада зрозуміла, що вона також смертна. Це — не теракт. Це — політична провокація. Я у Верховній Раді два роки. Якби щось хотіла зробити, то вже зробила б. Ніколи в житті не допускала й не допущу думки підірвати парламент так, аби загинули невинні разом із винними. Так може діяти тільки влада, яка прийшла на крові Майдану.

— Вважаю, що це — питання психіатрії, а не правоохоронних органів. Маємо справу з ненормальною у психічному плані людиною, — каже народний депутат 38-річний Андрій Білецький у кулуарах Верховної Ради.

— Влада використала це для чергового цирку. У нас уже були тепловізори для генпрокурора (2015 року головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявляв, що у генпрокурора Віктора Шокіна снайпер стріляв із застосуванням тепловізора. Пізніше він визнав, що це неможливо. — ГПУ), замахи на Порошенка, міністра внутрішніх справ. Бачимо черговий випадок абсурду — із люстрою як основним елементом ураження.

— Савченко — жертва власного конфліктного темпераменту, схильного до авантюризму. Для неї війна — стан душі, спосіб життя. Не важливо, з ким воювати: з Путіним, Порошенком, в Іраку, на Донбасі, — каже політолог 59-річний Володимир ­Фесенко.

— У Надії нема схильності до аналізу. Що думає — те й робить. Коли почала контактувати із Захарченком, із лідерами сепаратистів, домовлятися, закликати до миру з ними, — тоді і зруйнувала свою репутацію. А зараз — це лише продовження.

На президентсько-парламентську кампанію ця історія з Надією суттєво не вплине. Її можуть почати сприймати, як жертву режиму. Якщо буде за ґратами — можуть висунути кандидатом у президенти. Але результат Савченко та її оточення розчарує.

Опоненти звинувачуватимуть Тимошенко, що це вона виростила Надію й має відповідати за це. Але на рейтинги Юлії Володимирівни і громадську думку це суттєво не вплине. Хоча 2014-го Тимошенко дійсно використала Надію.

На рейтинги Порошенка ця історія тим більше не вплине. На боці Надії будуть ті, хто проти президента. Серед тих, хто його підтримує, абсолютна більшість критично ставляться до Савченко. За Порошенка ті, хто не хоче бачити главою держави Тимошенко, Ляшка, колишніх "регіоналів". Савченко жодної загрози для Петра Олексійовича не становить.

Суспільство перебуває в невротичному стані. Надія — прояв цього неврозу.

Чимало хто вважає, що її перевербували під час ув'язнення в Росії. Якби це виявилося правдою, то інтерес Москви — в дестабілізації ситуації в Україні. Савченко потенційно могла би вписатися у таку стратегію. Як агентів свого впливу Кремль використовує різних людей — колишніх військовослужбовців, бійців АТО, націоналістів.

Зараз ви читаєте новину «Савченко підозрюють у підготовці до замаху на життя президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути