пʼятниця, 19 травня 2017 00:30

Саакашвілі заробляв на контрабанді горіхів з України

— Міхеіл Саакашвілі прикривав схему контрабанди волоських горіхів через Одеську митницю. Їх експортували в Америку, Канаду, країни Європи. Весь експорт горіхів проводили через офшорні фірми, які існували два місяці, а потім зникали. Україна недоотримала 130 мільйонів доларів, — говорить 48-річний Володимир Чуба, керівник компанії-виробника та експортера волоських горіхів.

13 травня вийшов репортаж "­Слідами горіхової мафії" на телеканалі "Україна". Під час розслідування журналісти дізналися про махінації на Одеській митниці в 2015–2016 роках. Звідти за тіньовими схемами горіхи експортували фірми-"одноденки". У той час губернатором Одещини був Міхеіл Саакашвілі, а керувала митницею Юлія Марушевська.

— Натиснути на бізнес, створити проблеми, а потім отримати хабар і відпустити. Це вже чистий рекет. Будь-яка інформація про затримання багажу буде публічною. Такі явища неприпустимі, — заявив прем'єр Володимир Гройсман на засіданні Верховної Ради 25 травня торік.

Підприємців, які хотіли експортувати горіхи через Одеську митницю, примушували платити $15–17 тис. хабара за контейнер. До тих, хто пручався, приходила податкова поліція.

— Одеська область — серйозний митний центр. Через них проходить багато горіхів. Зокрема і тому, що в регіоні їх багато вирощують. Наш горіх якісніший за китайський чи європейський. Його навіть у Грецію купують. Потім пишуть, що це їхній продукт, — говорить Володимир Пахно, президент Української горіхової асоціації.

2015-го Генпрокуратура відкрила кримінальну справу проти київського підприємства "Шлях контракт" за ухилення від сплати податків. Вони не змогли надати документації на 4 т товару, який відправили за кордон.

На Одеській митниці про таку фірму немов не знали. Керівник Юлія Марушевська дала дозвіл на чергове відправлення вантажів із горіхами та ігнорувала вимоги податкової. Зокрема, там ціна горіхів була в шість разів менша, ніж на інших митницях.

— 95 відсотків експорту горіха йде з України через сірі схеми: офшорні компанії, із незаконним перетином кордону, без сплати податків. На митниці є служба контролю за контрабандою. Вони могли припустити, що щось нечисто, — каже 43-річний Іван Кричфалушій, директор компанії-виробника та експортера волоських горіхів.

Після того, як команда Саакашвілі залишила Одещину та митницю, товаропотік скоротився на 70%. У березні 2017 року уряд відправив для контролю роботи митниці власних фахівців. Протягом місяця їм удалося досягти рекордних надходжень до бюджету України.

На посту губернатора Саакашвілі зробив горіхову тему однією з фішок своєї "боротьби з корупцією", пишуть журналісти-розслідувачі. Істерики та постановки робилися на камеру. Він повертав затримані прокуратурою вантажі "підприємцям". Перед журналістами дзвонив своєму соратнику, тодішньому заступнику генпрокурора Давіду Сакварелідзе.

Зараз ви читаєте новину «Саакашвілі заробляв на контрабанді горіхів з України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути