Ексклюзиви
пʼятниця, 16 лютого 2018 07:55

Саакашвілі доправили до Польщі
2

Екс-президент Грузії, колишній голова Одеської обласної держадміністрації, лідер ”Руху нових сил” Міхеіл Саакашвілі 14 лютого показує посвідчення особи. Воно дає право проживати і працювати в Євросоюзі. Отримав документ у Нідерландах
Фото: www.facebook.com / Mikheil Saakashvili
Перед затриманням у столичному ресторані ”Сулугуні” Міхеіл Саакашвілі замовляв горілку, чай, грейп­фрутовий сік, грузинські страви — хінкалі, хашламу, хачапурі та інші. Усе коштувало 2160 гривень. Страви замовляли на чотирьох. Одним із співрозмовників був політтехнолог

— Вони мали мене засудити за спробу держперевороту. Якщо людина таке здійснює, її не висилають. Її садять до в'язниці. Де звинувачення, що я — агент російського ФСБ? — каже 13 лютого у Варшаві колишній голова Одеської облдержадміністрації 50-річний Міхеіл Саакашвілі. Тут він перебуває в готелі під охороною польської поліції.

Близько 15:00 напередодні Саакашвілі затримали в ресторані "Сулугуні" в центрі Києва. Із закладу екс-президента Грузії виводили 14 прикордонників у камуфляжі та балаклавах. Він намагався вирватися. Йому заломили руки й тримали за волосся. Мікроавтобусом відвезли в аеропорт "Бориспіль". Звідти чартерним літаком доправили до польської столиці.

— Я збираюся повертатися в Україну. Я — постійний мешканець України. Маю право бути в ній, згідно з законом. Моя тимчасова посвідка діяла до березня. Тому вони не мали права мене викидати. Ця влада доживає останні тижні-місяці. Українці рішуче посунуть її. Збираюся бути частиною цих процесів. Просити політичного притулку в Польщі не буду, — говорить Саакашвілі.

Затриманого повернули до країни, з якої він незаконно прибув до України, пояснюють у прикордонній службі. 10 вересня торік, повертаючись із Польщі, екс-президент Грузії не пройшов прикордонний контроль на пункті пропуску "Шегині" на Львівщині. Під час прориву на кордоні в сутичках із прихильниками Саакашвілі 11 поліцейських і п'ятеро прикордонників отримали тілесні ушкодження. Суд визнав його винним у незаконному перетині кордону і зобов'язав заплатити штраф.

26 липня президент Петро Порошенко призупинив Саакашвілі українське громадянство, надане в травні 2015-го. Тоді Порошенко призначив його головою Одеської обласної державної адміністрації. Працював там півтора року. Після відставки оголосив про створення партії "Рух нових сил".

Після повернення в Україну був одним з організаторів акцій протесту. 17 жовтня торік учасники мітингу під Верховною Радою оголосили три вимоги до влади: створити Антикорупційний суд, скасувати депутатську недоторканність й ухвалити новий закон про вибори. Розгорнули наметове містечко.

3 грудня мітингарі провели марш із новою вимогою — імпічмент президента. За два дні співробітники Служби безпеки України обшукали квартиру Саакашвілі. Намагалися затримати, однак прибічники звільнили його з машини. У цей час генпрокурор Юрій Луценко показав у парламенті відео. На ньому помічник Саакашвілі нібито бере гроші на організацію акцій протесту від довіреної особи олігарха Сергія Курченка, який переховується в Росії. $500 тис. — 14 млн грн — передавали трьома частинами.

Саакашвілі підозрюють у спробі захоплення влади. 8 грудня його затримали. Однак 11-го Печерський райсуд столиці відпустив з-під арешту. У Генпрокуратурі кажуть, про операцію з видворення Саакашвілі з країни не знали. Розслідування продовжать.

На мітингу в столиці 4 лютого Міхеіл Саакашвілі заявив, що на наступному, через два тижні, представить альтернативний уряд і десяток кандидатів у президенти.

— Це була ідея Саакашвілі. Не уявляю, як можна висувати кандидатів у президенти зараз, коли ми не розібралися з чинним, який порушує закон, — говорить народний депутат від "Само­помочі" 40-річний Єгор Соболєв. — Акції протесту набиратимуть сили. На вулицю нас вивели цілі, яких потрібно досягнути — створити Антикорупційний суд. Поставити перед законом усіх, хто займався топ-корупцією і політичними репресіями. Запам'ятали прізвище кожного слідчого, судді, не говорячи вже про Порошенка, Луценка, Гелетея. Вони вдаються до безпредєлу, щоб захистити свою владу. Будемо шукати і пропонувати людей, які на високих посадах не зганьбляться. Саакашвілі видворили, тому що бояться його. Бачать, людей на вулицях більшає. Думають, достатньо вислати одну людину — і всі заспокояться.

— Вислати Саакашвілі було давнє особисте побажання президента Порошенка щодо колишнього друга, а зараз ворога, — каже політолог Олексій Кочетков, 62 роки.

— Були звинувачення від Генпрокуратури, плівки, підозри у важкому злочині — що Саака­швілі брав участь у спробі держ­перевороту. Виходить, його вивезення — це сприяння в ухиленні від правосуддя.

Порошенко зробив помилку, бо особисті інтереси взяли гору над політичним розрахунком. ­Саакашвілі слід було тримати біля себе. Як організатор протестів він неефективний. З Європи буде більш дошкульним для нашої влади. І, на жаль, паплюжитиме міжнародний імідж України.

"Українська влада виявила "гуманізм" і відправила Саакашвілі до країни ЄС. А не до Грузії, де його б чекав арешт і, як мінімум, кілька місяців ув'язнення, — пише у "Фейсбуку" політолог Віталій Кулик, 41 рік. — Але це не принесе Банковій бажаного спокою. Там вважають, що тепер протестний рух зійде нанівець. Насправді він радикалізується. Раніше багато притомних активістів не приєднувалися до акцій лише через те, що там був Міхо. Тепер ніша вільна. На місце лідера вибудувалася черга. Наприклад, Юлія Тимошенко. Вже в березні можна очікувати хвилю акцій партії "Батьківщина" за дострокові парламентські вибори й імпічмент Порошенку".

Зараз ви читаєте новину «Саакашвілі доправили до Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути