пʼятниця, 13 листопада 2009 07:14

"Із Турчиновим ми вигадали, що Янукович зривав шапки"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Михайло Бродський показує книжку ”Знамениті євреї України”. На обкладинці — фото кандидата в президенти Арсенія Яценюка. Бродський каже, що брошуру надрукували за вказівкою Юлії Тимошенко
Михайло Бродський показує книжку ”Знамениті євреї України”. На обкладинці — фото кандидата в президенти Арсенія Яценюка. Бродський каже, що брошуру надрукували за вказівкою Юлії Тимошенко

"Чув, що Юля три місяці тому зробила собі щеплення від грипу. А про нас не подумала. Тепер же уряд разом із президентом улаштували паніку навколо грипу", — каже кандидат у президенти, бізнесмен 50-річний Михайло Бродський.

Його офіс розташований у переобладнаній трикімнатній квартирі-сталінці по вул. Московській неподалік центру Києва.

— Мій інтернет-блог щотижня читають понад 14 тисяч людей, — хвалиться й показує на монітор комп"ютера.

Заходить Віктор Чайка — давній соратник Бродського. Той просить його посидіти на дивані й послухати розмову.

Улітку під час відпочинку в Італії у Бродського стався напад. "Швидка" відвезла його до провінційної лікарні, де негайно зробили діагностику й операцію з видалення гематоми під черепною коробкою. Якби подібне трапилося в Україні, помер би, каже підприємець.

— Бач, як акуратно зробили, — показує шов над лівою скронею. — Через шість тижнів знову треба робити томографію в Жовтневій лікарні. Є залишки гематоми й загроза, що доведеться лягати на третю операцію.

Зможете вести передвиборну кампанію?

— Із виборцями зустрічатимуся тільки у великих містах. Хочу донести до них, що наші чоловіки помирають до 60 років. Що ми серед лідерів за епідеміями: СНІД, гепатити, туберкульоз, рак. А за загиблими на дорогах, серцево-судинними хворобами, самогубствами, курінням і потопельниками — взагалі на першому місці. У нас цим ніхто не займається. При цьому чиновники купують медичне обладнання за подвійною, потрійною ціною. Вони ж крадуть не тільки гроші, а й наші життя! Томографів у нас могло би бути більше, лабораторій та ліків для онкохворих — теж.

Прем"єр зараз розвозить медобладнання по областях.

— Де вона була раніше? От в Італії купуєш ліки від діабету за символічний один євро. Коли жінці 40 років — будь ласкава, прийди на профілактику. Якщо не прийдеш, оштрафують, не дадуть роботу. Тебе примусять перевіритися на рак шийки матки і грудей. Безкоштовно! Перше, з чим партії йдуть на вибори, — це здоров"я, покращення харчування.

Хлопці, досить борзіти! Даєте пенсію 100 доларів, а самі їздите на машинах за 100 тисяч

Бродському телефонують на мобільний. Співрозмовника він називає "Гєнчик". Просить переказати комусь, що проблему вирішать.

Чому наша влада не діє так, як італійська?

— Бо вона краде.

На агітплакатах "вона" — це Тимошенко.

— Вона — це влада останніх 18 років. І скільки б Тимошенко не казала, що вона — це Україна, не допоможе.

Днями син був на концерті Розенбаума. Так зал встав і аплодував, коли зайшов Кучма. Я б за це розстріляв і Ющенка, і Тимошенко. Це вони примусили людей аплодувати Кучмі! Тому сьогодні я б закликав політиків викинути свої передвиборні програми у смітник і писати нові. Щоб ми жили здоровими і захищеними.

Але бідними й незахищеними легше керувати.

— Необізнаними легше! — долучається до розмови Чайка.

— У нас щороку помирають 500 тисяч людей, — продовжує Бродський. — А при європейському рівні смертності їх було б у два з половиною рази менше. Тоді почався би приріст населення. Досить голосувати за ідіотів!

Яка альтернатива Януковичу й Тимошенко?

— Президентські вибори не настільки важливі. Важливіші парламентські та хто стане наступним прем"єром. Від глави уряду сьогодні залежить більше, ніж від президента. Нам потрібні реформи, які дозволять підняти пенсії до нормального рівня. Бо навіть у Росії з наступного року мінімальна пенсія 300 доларів.

За мене не проголосують, бо я ліберал, етнічний єврей, кажу правду і багатий

В Італії, доки народ був бідним, теж пив самогонку. Коли стали багатшими — перейшли на пиво. Пізніше — на вино, а зараз найбільше п"ють каву.

— Дай і я скажу, — просить Чайка.

— Не перебивай. Візьмімо медицину. Вона й далі така буде, бо чиновники і депутати користуються спеціальними номенклатурними лікарнями. З привілеями треба закінчувати. Тільки тоді заживемо краще. Треба сказати: все, годі, хлопці, борзіти! Даєте пенсію 100 доларів, а самі їздите на машинах за 100 тисяч. Це можна скасувати одним рішенням парламенту.

Депутати проголосують за це?

— Там є й нормальні люди.

Бродський може стати президентом і реалізувати таку програму?

— За мене не проголосують, бо я ліберал, етнічний єврей, кажу правду і багатий.

От Тимошенко бореться з Яценюком. Але бореться не передвиборною програмою. Вона каже: не голосуйте за нього, бо він єврей. Пам"ятаєте 2004-й? Тоді Дмитро Чобіт видав книжку, що Тимошенко — вірменська єврейка. Це був продуманий удар по Тимошенці, — перекручує прізвище прем"єрки. — Те саме зараз роблять із Яценюком. Тимошенко випустила книжку. Бачили?

Приносить книжку "Знамениті євреї України". На обкладинці фото Арсенія Яценюка. У Бродського тремтять руки.

— Хіба так можна? — трусить книжкою. — Кажуть, що Тимошенко тут ні до чого — це її команда. А я не вірю! Без її згоди це не робилося б. Цим займається Турчинов — баптист, який на схилах Дніпра зараз будує баптистську церкву. Я проти цього.

Але ж ви з Турчиновом боролися проти Януковича.

— Так. Із Турчиновим ми вигадали, що Янукович у молодості зривав шапки. Нам треба покаятися і забути про це.

Що чекає Україну за президента Януковича і за президента Тимошенко?

— У жодному разі не агітуватиму і не проголосую за Тимошенко. Але, мабуть, і за Януковича не проголосую. Я залишаюся без вибору в другому турі.

А за кого радите голосувати іншим?

— За слабшого. Бо сильний, тобто тоталітарний, президент нам сьогодні не треба.

Маєте на увазі Тимошенко?

— Янукович — слабший. Уявімо собі, Тимошенко фальсифікує вибори і виграє. Янукович виводить людей на Майдан, а в неї вся влада в руках — міліція, внутрішні війська. Через скільки хвилин Луценко з Тимошенко зметуть Майдан? А Янукович 2004-го вагався, вагався, вагався. Доки його перемогу не скасували. Я — за президента, який вагається.

Змагання між Тимошенко і Януковичем можуть перерости в нескінченну судову тяганину?

— Команда рейдерів (професійних захоплювачів. — "ГПУ") і в одного, і в іншого достатньо міцна. Але Янукович — не бізнесмен. А Тимошенко — бізнесмен і розуміє, як захоплюються підприємства, купуються судді. Вона дає вказівку людям, які знають інших людей, і ті йдуть, домовляються про суму і передають ящики з грошима. Зараз у неї вся влада в руках, і вона може все зробити без грошей.

Треба весь час міняти владу. Я вірив, що Україна зміниться за 15 років, а вже пройшло 18. Іще доведеться потерпіти сім-десять років.

Бродський підводиться і йде до столу. Одягає окуляри та продовжує спілкуватися в Інтернеті з читачами.


Заніс понад 100 мільйонів доларів


2004-го Бродський стає членом команди Юлії Тимошенко. Його називають її "лівою рукою". "Права" — нинішній перший віце-прем"єр Олександр Турчинов. В інтерв"ю "Українській правді" Бродський так розповідає про свою роботу в ролі бютівського "інкасатора" на виборах 2006 року:
— Люди через мене здавали величезну кількість грошей. На тих виборах я заніс у касу БЮТу понад 100 мільйонів доларів. Мені Юлія Володимирівна казала: "Зустрінься з тим-то й тим-то. Візьми стільки-то й стільки-то". Ті, хто давав 5 мільйонів, називалися "відмінниками". Ті, хто здавав 2, — "двієчниками". І Юлія Володимирівна казала: "Зустрінься з тим-то, він — відмінник". Про що вони домовлялися з Тимошенко по списках — я не знаю. Забирав гроші й привозив їх у БЮТ. У ящиках з-під комп"ютерів.
Бродський пішов од Тимошенко, звинувативши її в продажу депутатських місць та підкупі суддів.

Бродський місяць сидів у слідчому ізоляторі

Михайло Бродський на початку 1990-х перший відкрив у Києві приватні кав"ярню, автозаправку, обмінний пункт. Створив концерн "Денді", до якого входив однойменний банк. Згодом концерн збанкрутував, а Бродський потрапив до слідчого ізолятора. 1998-го його обирали народним депутатом, і він вийшов на волю.

Зараз Бродському належать меблева фірма в Донецьку, Черкаський машинобудівний і деревообробний комбінати, баскетбольний клуб "Черкаські мавпи", фірма з виготовлення матраців "Венето", інтернет-сайт "Оглядач".

Зараз ви читаєте новину «"Із Турчиновим ми вигадали, що Янукович зривав шапки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

54

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути