Ексклюзиви
вівторок, 06 жовтня 2009 07:52

Російські опозиціонери просять політичного притулку

Уперше російська радикальна опозиція провела з"їзд в Україні. На запрошення забороненої в Росії Партії свободи приїхали 30 делегатів. Вони не підтримують політику російського президента Дмитра Медведєва та прем"єр-міністра Володимира Путіна. В Україні їм допомагає партія "Братство", яку очолює Дмитро Корчинський.

— Учасники взяли псевдоніми, щоб про їх участь у з"їзді не дізналися в Росії. Та все одно бояться виступати, — розповідає лідер Партії Свободи 52-річний Юрій Бєляєв.

На з"їзді створили Координаційний центр російських опозиціонерів. Вимагатимуть звільнення політичних в"язнів. Бєляєв показує звернення до народів Російської Федерації, російських офіцерів, регіональної влади та газетярів. Просять приєднатися до боротьби із російською владою.

Бєляєв говорить, що через його політичну діяльність дружина переїхала до Пскова та втратила бізнес у Москві. Цієї весни він вийшов із в"язниці, де відсидів півроку. Його звинуватили в розпалі міжнаціональної ворожнечі.

Один з опозиціонерів 21-річний Олексій Макаров просить в Україні політичного притулку:

— Відсидів два роки за мирну акцію. Мітингували біля суду, бо там забороняли соціал-демократичну партію. Побилися з угрупованням, яке контролює Путін, — каже. — У Росії немає майбутнього. Тому як вийшов з в"язниці, переїхав до Вінниці. Гроші пересилають батьки з Москви. До ув"язнення навчався на історика в московському університеті, вступатиму до київського університету імені Шевченка.

У Росії організаторам з"їзду загрожує довічне ув"язнення — їх звинувачують у зраді батьківщини та в закликах до зміни політичного устрою.

— Тому поки що я не планую повертатися, — каже ініціатор зібрання 59-річний професор Петро Хомяков. — На українське громадянство не претендую — прошу політичного притулку. Написав заяву президентові Віктору Ющенку. Я б не хотів стати емігрантом та по одній людині перетягувати сюди родину. Хочеться віддихатися та повернутися до Росії. В Україні ми вирішили зібратися, бо я в дитинстві жив у Луганську.

Зібрання опозиціонерів провели 2 жовтня в столичному Будинку письменників на вул. Банковій.

Зараз ви читаєте новину «Російські опозиціонери просять політичного притулку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути