пʼятниця, 11 травня 2012 00:30

Резиденція Януковича огороджена шестиметровим парканом

Автор: фото з сайта www.tsn.ua
  Фото заміської резиденції ”Межигір’я” зроблене з повітря. Маєток (у правому верхньому кутку) називається ”клубний дім”, або ”Хонка” — від назви фінської фірми елітарного будівництва. У центрі — каскад штучних озер. Праворуч унизу — спорткомплекс
Фото заміської резиденції ”Межигір’я” зроблене з повітря. Маєток (у правому верхньому кутку) називається ”клубний дім”, або ”Хонка” — від назви фінської фірми елітарного будівництва. У центрі — каскад штучних озер. Праворуч унизу — спорткомплекс

Біля села Нові Петрівці у Вишгородському районі Київщини є резиденція "Межигір'я". Президент Віктор Янукович живе там із 2002 року — відтоді як уперше став прем'єр-міністром.

У давнину на пагорбах над Дніпром водилися звірі. У XII ст. грецькі ченці звели там Спасо-Преображенський монастир. Пізніше його утримували козаки-запорожці, облаштували госпіталь для літніх побратимів. Монастир був другим за впливом після Києво-Печерської лаври. В архівах музеїв можна знайти малюнки закладу — основний собор був білим із зеленими банями.

1920-го радянська влада закрила монастир, за 14 років усі споруди знищили. На їх місці звели резиденції для чиновників найвищого рівня. Тут були дачі секретарів ЦК КПУ Микити Хрущова і Володимира Щербицького.

Резиденція "Межигір'я" займає 136 га на березі Київського водосховища.

Віктор Янукович спочатку жив у будинку №20, потім узяв в оренду будинок і 3 га навколо. 2007-го землю "Межигір'я" вивели з державної власності. Фірми, що приватизували ділянку, збанкрутували й були ліквідовані. Юлія Тимошенко, будучи прем'єр-міністром, намагалася відібрати "Межигір'я" в Януковича.

— Це — резиденція, якою володіли всі уряди ще з часів Щербицького, — говорила Тимошенко. — Те, що Янукович забрав цю урядову резиденцію під свою дачу, — не зійде з рук.

Офіційно президент має в "Межигір'ї" 1,76 га. 127 га орендує фірма "Танталіт", благодійний фонд "Відродження України" — 7,6 га. Уся територія огороджена ровами з водою та 6-метровим парканом із відеокамерами. Маєток стережуть озброєні охоронці. Жителі села Нові Петрівці скаржаться, що їм не дозволяють збирати гриби в лісі навколо резиденції.

Масштабне будівництво на території розпочалося 2009 року. За цей час звели 5-поверховий дерев'яний будинок, в якому живе президент. Поблизу — каскад штучних озер зі спа-комплексом, поле для гольфа та манеж для кінної їзди. З іншого боку — боулінг, підземний тир і тенісний корт. Є зоопарк з екзотичними тваринами — страусами, кенгуру, павичами, фазанами. Робітники переказують, що 2009-го один кенгуру втік із вольєра і його не змогли спіймати.

Також на території є вертолітний майданчик, гараж на 70 машин, ангар для яхт і пожежна частина. На воді пришвартований дебаркадер "Галеон" — палац на воді. Його фото у квітні виклали в інтернет. Стіни оздоблені лакованою деревиною, на підлозі мармур. Банкетну залу освітлюють три кришталеві люстри з позолотою з Іспанії. Кожна коштує $97 тис. Речники президента спростували, що ті знімки — з резиденції.

До "Межигір'я" ведуть чотири під'їзні дороги, встелені товстим шаром асфальту. Дорогу з боку міста Вишгород зробили в серпні позаторік, доки Віктор Янукович відпочивав у Криму. У 16 км вклали 50 млн грн. Цього року на всі дороги Київщини виділили 124,41 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Резиденція Януковича огороджена шестиметровим парканом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути