пʼятниця, 14 вересня 2018 07:40

Рейтинг Порошенка росте

 

— Серед потенційних кандидатів на посаду президента лідирують два прізвища: Юлія Тимошенко та Петро Порошенко. Вони, за опитуванням, і виходять у другий тур, — говорить соціолог Сергій Штепа 7 вересня у Києві. Разом із політичним експертом Ростиславом Балабаном представляє результати дослідження, яке провів Соціологічний центр ім. Михайла Драгоманова.

Опитування проводили 25 серпня — 2 вересня 2018 року. У ньому взяли участь 1800 осіб з усіх областей України, крім анексованого Криму й окупованих районів Донбасу.

Людей запитували, кого підтримають на президентських виборах. 15,7% українців, які планують піти на дільниці, готові віддати голос за Юлію Тимошенко. 12,3% — за Петра Порошенка. Третє місце посів Анатолій Гриценко — 8,3%. Юрій Бойко має 6,2%. Олег Ляшко набрав 5,6%. У Володимира Зеленського — 5,4%, Вадима Рабиновича — 5,1%, Святослава Вакарчука 4,7%, в Андрія Садового — 2,7%, Олександра Шевченка — 2,6%.

Майже 22% серед тих, хто планує піти на вибори, не визначилися з кандидатом.

— В українського суспільства є запит на нових політиків, — каже Ростислав Балабан. — Тому двоє лідерів перегонів, Юлія Тимошенко та Петро Порошенко, пов'язуватимуть себе з чимось новим, пропонуватимуть сучасні проекти.

Юлію Тимошенко найбільше підтримують жителі містечок і селищ. Її високі відсотки — це результат активної експлуатації соціальних тем, найболючіших для людей, пов'язаних із рівнем життя. Ще один фактор — її кампанія стартувала раніше за решту і відрізняється інтенсивністю. Хоч у перегони включилися ще не всі претенденти. І коли з'являться інші кандидати, екс-прем'єрці буде складніше утримати рейтинг.

Зростає рівень підтримки чинного президента. Ми пов'язуємо це з тим, що він уже почав оголошувати основні меседжі кампанії: зміцнення незалежності, розбудова Збройних сил України, закріплення в Конституції європейського та євроатлантичного курсу країни, а також перспективи отримання томосу про автокефалію Української православної церкви.

Досі значним залишається відсоток виборців, які не визначилися. Тому ситуація ближче до дня виборів може суттєво змінитися. Крім того, частина громадян, які визначилися, часто змінюють свою думку в день виборів.

Більшість українців підтримують зближення з Євросоюзом — 53,2%, на думку експертів. За вступ України до НАТО — 44,7%.

Зараз ви читаєте новину «Рейтинг Порошенка росте». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути