Ексклюзиви
середа, 01 липня 2009 17:25

"Регіонали" не дали Тимошенко замінити міністрів

Автор: фото: Андрій Єловіков
  Нардеп-”регіонал” Ярослав Сухий (посередині на трибуні) блокує її зі своїми однопартійцями під час вчорашнього засідання Верховної Ради
Нардеп-”регіонал” Ярослав Сухий (посередині на трибуні) блокує її зі своїми однопартійцями під час вчорашнього засідання Верховної Ради

"Юля тут ще з дев"ятої ранку. Вже понад годину вламує "регіоналів", аби вони розблокували трибуну і дали можливість нам проголосувати, — говорить у кулуарах 49-річний "бютівець" Анатолій Семинога перед учорашнім засіданням Верховної Ради.

Тим часом у сесійній залі близько 20 депутатів від Партії регіонів блокують трибуну і президію. Ельбрус Тедеєв та Олексій Журавко займають крісла спікера і віце-спікера. Гортають пресу.

По залу розвішані плакати з написами: "Алкоголіків і націоналістів у відставку!", "Литвин! Міністри почекають. Спершу допоможіть людям!".

У кулуарах "регіонали" кажуть, що не розблокують трибуну, доки не доб"ються підвищення прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати.

— Прожитковий мінімум — це дешевий популізм, — запевняє  нардеп-"бютівець" Володимир Бондаренко, 56 років. — Бо треба розглядати питання, які цікавлять і "регіоналів". Зокрема, 4 мільярди гривень мають піти на Євро-2012 на Донеччину. Та Борис Колесніков зі штанів вискакує, щоб провести це.

Стверджує: "регіонали" зрозуміли, що є голоси за призначення нових міністрів, тому й блокують цей процес. У неофіційних коментарях депутати від Партії регіонів розповідають, що хочуть відставки міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та освіти й науки Івана Вакарчука.

— Шукаємо, шукаємо голоси. Поки що є 216, — розводить руками один із "регіоналів".

Після півторагодинного блокування парламент починає працювати. Прем"єрка Юлія Тимошенко, 48 років, йде в кулуари до журналістів. Її охоронець несе її білу сумочку  французької марки "Луї Віттон". Вона коштує приблизно 7700 грн.

— У нас було знайдено порозуміння і баланс між усіма силами, — каже Тимошенко. — Коаліція поставить на голосування свої питання, опозиція — свої.

За словами глави уряду, вона пішла на поступки в тому, щоб спочатку розглянули закон про підвищення прожиткового мінімуму, законопроект щодо забезпечення фінансування об"єктів Євро-2012 та нову редакцію закону про вибори президента. Кадрові рішення голосуватимуть останніми.

Неподалік стоїть перший віце-прем"єр Олександр Турчинов, 45 років. Слухає виступ прем"єрки. До нього підходить "бютівець" Сергій Міщенко, 38 років. Між собою говорять, що Партії регіонів не вистачило голосів для прийняття закону про підвищення прожиткового мінімуму.

— 212 голосов. Провалили! — в один голос говорять вони до Тимошенко, коли та закінчує виступ.

— Ура! Добре, — відповідає прем"єрка і цілує Міщенка в щоку.

Тим часом депутати приймають рішення про виділення 10 млрд грн для Євро-2012. Литвин оголошує перерву. "Регіонали" знову блокують трибуну. Кажуть, що тільки після звільнення Луценка і Вакарчука дадуть можливість голосувати за кадрові призначення.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" не дали Тимошенко замінити міністрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути