вівторок, 04 червня 2013 07:30

"Регіонал" виграв вибори у Василькові

Автор: фото: Ольга Камєнєва
   Міліціонер складає протокол про порушення на дільниці №73 під час виборів мера Василькова на Київщині. Там жінка, що сидить ліворуч, не змогла проголосувати, бо замість неї це зробив хтось інший. 2 червня
Міліціонер складає протокол про порушення на дільниці №73 під час виборів мера Василькова на Київщині. Там жінка, що сидить ліворуч, не змогла проголосувати, бо замість неї це зробив хтось інший. 2 червня

— Кличко, домой! — скандують у мегафони п'ятеро чоловіків у натовпі на площі біля Будинку культури у місті Васильків на Київщині. 31 травня сюди приїхав лідер УДАРу 41-річний Віталій Кличко. Підтримує свого кандидата в мери Сергія Сабова.

На площі — кілька сотень людей. Чоловіки, які гукали до Кличка — у спортивних костюмах, дехто зі шрамами на носі, щоках. У двох немає по кілька зубів.

Лідер УДАРу знову бере мікрофон. Весь час виступав українською, а на вигуки відреагував російською:

— Кто-то здесь очень смелый? — каже різко.

— Вы хотите что-то сказать? Я могу дать вам возможность задать вопросы, отвечу на любой. Если вы пришли сорвать митинг — не получится. У вас, я вижу, очень хорошие бицепсы. Хотите силами померяться? Мы можем предоставить вам такую возможность. Прошу вас — не срывайте митинг. Постойте и выслушайте до конца. Понятно?

Чоловіки замовкають. Двоє літніх жінок плюють у їхній бік.

— То є банда, — говорить одна з них.

Мітинг триває 30 хв.

У день виборів 2 червня у Василькові дощить. Зранку поряд із дільницею №85 в кафе "Ангел" п'ятеро чоловіків п'ють пиво.

— Какие выбори? У нас тут пивопитие, — сміються.

Приміщення дільниці просторе. Біля галереї портретів кандидатів півколом тихо сидять спостерігачі. Голова комісії Тетяна Ремезенко — за окремими столом навпроти входу. Вона — огрядна жінка років 40 у напівпрозорій фіолетовій блузі. На вулицю виходить спостерігач 26-річний Володимир Горбатенко.

— Голова комісії зайшла сюди сама о 7.15, — говорить він та веде в кухню кафе. Показує на відкритий сейф із зірваною печаткою. — Спостерігачів у кімнату не пустили. Голова вскрила пакети з бюлетенями так, щоб ніхто не бачив. Потім вийшла й показала їх. Порушення закону — був злом.

Журналісти обступають Горбатенка. Від хвилювання він червоніє. У кімнату забігає Ремезенко.

— Да не правда это! — кричить. — Сам войти не хотел и врет теперь. Это — провокация.

О 8.15 біля входу до дільниці паркує червону "Хонду Амулет" кандидат у мери 46-річний Сергій Сабов:

— Спав добре сьогодні, — усміхається. — Проснувся в п'ятій ранку, нагодував німецьку вівчарку. Сам не їв. Не хочеться.

— Усі трутні лізуть до комори, а в коморі вже брати немає чого, — махає рукою 64-річна Світлана Анатоліївна біля дільниці №10 на вул. Луначарського. Дільниця розташована у школі №2. Маленьке приміщення  заповнене спостерігачами, представниками кандидатів, журналістами. Душно. Перші години голосують тільки літні люди.

Близько 10.00 під'їжджає "Тойота Кемрі". Із неї виходить кандидат від Партії регіонів, голова Васильківської райдержадміністрації 37-річний Володимир Сабадаш. У темному костюмі, верхній ґудзик ідеально випрасуваної сорочки розстебнутий. Супроводжують двоє чоловіків.

— Об'їздив 14 дільниць, — каже Сабадаш. — Будемо сподіватися, що все буде спокійно.

Сабадаш виходить на вулицю та прямує до райдержадміністрації.

У сусідній дільниці №75 із засідання видалили представника Сабова. Він помітив, як намагається проголосувати людина із пропискою в іншому місті.

— Відслідковується чітка стратегія Партії регіонів, — емоційно каже біля дільниці нардеп-"ударівець" 45-річний Володимир Курінний. — Головний упор іде на "каруселі". А там, де "карусель" перекривається, одразу починається галас, скандал і вилучення представника, який це помітив.

О 14.00 Сабов привозить на дільницю №85 свою сім'ю. Дружина 42-річна Олена несе на руках 1,5-річну дочку.

— Я була проти того балотування, бо страшно, — сміється. — Він був військовий і дітей не бачив. А як стане мером, тим більше не бачитиме.

О 21.50 до дільниці №75 підходить Віталій Кличко з нардепами від фракції.

— Ну як тут у вас, порядок? — усміхаючись проходить у двері. — Якісь явні порушення були?

— Усе в нас добре, жодного порушення! — відповідає голова комісії Людмила Копилова.

— Ми дуже любимо бокс, завжди дивимося до ночі, — втручається в розмову жінка з комісії. — Тепер ми вас хоч вживу побачили.

Сміється, показуючи кілька золотих зубів.

На більшості дільниць підрахунок голосів завершили до шостої ранку. Спостерігачі від УДАРу зафіксували факти зникнення бюлетенів, де було проголосовано за Сергія Сабова.

3 402 голоси отримав на виборах мера Василькова "регіонал" Володимир Сабадаш. На 245 менше — "ударівець" Сергій Сабов. Третє місце посів висуванець партії "Єдність" екс-мер Василькова Валерій Попович. За нього проголосували 2954 людей. У Василькові 33,2 тис. виборців. Голосувати 2 червня прийшли 11,4 тис.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонал" виграв вибори у Василькові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути