вівторок, 04 грудня 2012 07:00

"Референдум про відставку Януковича збере 90 відсотків голосів"

Письменники брати Віталій і Дмитро Капранови збираються ініціювати проведення всеукраїнського референдуму. Щоб за народною ініціативою припинити повноваження президента Віктора Януковича. Таке рішення прийняли після підписання главою держави відповідного закону.

— У Конституції є чотири причини відсторонення президента від влади достроково. Серед них — імпічмент. Але механізм його реалізації відсутній, — говорить 45-річний Віталій Капранов. — Янукович заслужив, щоб його відсторонили від влади. Треба організувати людей на перші ініціативні збори, потім назбирати 3 мільйони підписів. Ми шукатимемо досвідчених політичних союзників, які мають інфраструктуру та досвід. Одного ми вже знайшли — це Українська платформа "Собор". Пропонуємо і ведемо переговори з "Батьківщиною", "Свободою", УДАРом. Сподіваємося, що за півроку вийдемо на дату референдуму. Три місяці проведемо агітацію і будемо виходити на бюлетені. Окрім відставки Януковича, внесемо туди пункт про націоналізацію "Межигір'я". Такий референдум збере 90 відсотків голосів. Вони писали закон під себе. Думали, що одні будуть референдуми організовувати. Але все прописано так, що можна виносити будь-яке питання, не узгоджуючи із Верховною Радою чи Конституційним Cудом. Може, це навчить писати не бандитські закони. Мають розуміти, що тебе ж ним можуть драти так, як ти планував драти всіх.

"Батьківщина", "Свобода" та УДАР не визнають закон про всеукраїнський референдум, каже "бютівець" 51-річний Сергій Соболєв.

— Закон не відповідає Конституції, — каже він. — Якщо це зробити, то така дія буде підтвердженням того, що закон функціонує.

"Регіонал" 55-річний Володимир Олійник радить братам Капрановим звернутися до незалежних юристів:

— Ті мають розказати відповідні положення Конституції, де прописана процедура відставки президента. Проведення референдуму всупереч цьому є незаконним. Це питання вирішується під час виборів, коли обирають президента. На референдумі можна внести зміни до Конституції тільки після того, як їх узаконять депутати. 2000-го питання скорочення кількості депутатів із 450 до 300 отримало 90 відсотків підтримки. Аналогічну кількість — скасування депутатської недоторканності. Але процес зупинився, бо не був виконаний 13-й розділ Конституції про втілення рішення Верховною Радою. Хоча якщо Капранови розглядають цю ситуацію в площині фантастики — це інша справа.

— Письменники хочуть показати абсурдність закону про референдум, — пояснює політтехнолог 37-річний Тарас Березовець. — Враховуючи активність суспільства, вони можуть ініціювати збір підписів із будь-якого дурного питання. Наприклад, щоб перефарбувати Адміністрацію президента в рожевий колір. Їм не зможуть відмовити. Це є наслідком непродуманості закону.

Зараз ви читаєте новину «"Референдум про відставку Януковича збере 90 відсотків голосів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути