середа, 04 липня 2012 06:30

Рада ухвалила мовний закон

На вечірньому засіданні парламенту у вівторок перший віце-спікер Адам Мартинюк поставив на голосування в другому читанні мовний законопроект. Його авторами є "регіонали" Сергій Ківалов та Вадим Колесніченко. Фактично він закріплює панування російської мови в України, особливо на Сході на Півдні. Напередодні спікер Володимир Литвин обіцяв, що законопроект розглянуть восени.

До документа — понад дві тисячі поправок депутатів. За спиною Адама Мартинюка вишикувалися з десяток "регіоналів". Опозиціонери підбігають до трибуни, оточують її. На інформаційному табло — 248 "за". "Бютівці" виривають мікрофони в президії. Адам Мартинюк закриває вечірнє засідання Верховної Ради.

До журналістів виходить "регіонал" 58-річний Михайло Чечетов:

— Оцените красоту игры. Мы их развели, как котят. Я не знаю, что они будут делать на выборах.

— Ми не дали пресі розкачати цього човна запитаннями: буде законопроект чи ні, — додає 53-річний Вадим Колесніченко. — Ви хотіли мордобою? Ми цього не допустили.

Адам Мартинюк зловжив своїм службовим становищем, вважає "бютівець" 69-річний Володимир Яворівський. Він — голова комітету з питань культури, що розглядав законопроект Колесніченка — Ківалова.

— Верховна Рада не мала права голосувати за закон, — каже Володимир Яворівський. — Комітет досі не завершив розгляд поправок. Тому відбулося порушення прав народних депутатів. Погоджувальна рада не приймала рішення про включення його до порядку денного. Якби сьогодні був нормальний Конституційний суд — не було б проблем. Голосування визнали б неконституційним. Президент може накласти вето. Хоча я мало вірю в те, що він не підпише. Має приїхати Володимир Путін, тому цей закон треба йому піднести "на тарілочці".

Партія регіонів вдруге тактично переграла опозицію, вважає політолог 53-річний Володимир Фесенко:

— Дуже був потрібен результат. Чекати вони не стали. Партія регіонів — це партія російськомовних. Таким чином вони хочуть повернути хоча б частину своїх розчарованих виборців. І восени ми побачимо другу серію — коли цей закон буде втілюватися в життя рішеннями місцевих рад, вже напередодні виборів. Скоріше за все, президент підпише цей закон. А от після виборів я не виключаю повторення історії із законом про червоний прапор. Мовний закон може бути скасований як неконституційний рішенням Конституційного суду. Підстав для цього знайти буде не так уже й важко.

Зараз ви читаєте новину «Рада ухвалила мовний закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути