вівторок, 20 липня 2010 00:17

"Рада перетворилася в орган "Чего изволите"

У кулуарах Верховної Ради стоять кілька народних депутатів колишніх скликань. Серед них — екс-прем"єр Вітольд Фокін, 77 років. 16 липня їх запросили на 20-річчя прийняття Декларації про державний суверенітет.

— Ну що, хлопці, йду я всередину. Не так часто тут буваю, — каже Фокін і помалу прямує до гостьової ложі сесійної зали.

Там уже сидять голови Конституційного суду — Анатолій Головін, Верховного суду — Василь Онопенко, Нацбанку — Володимир Стельмах. У ложі навпроти нинішні урядовці. Екс-нардепи розсідаються в залі, разом із теперішніми. Багато у вишиванках. Місць не вистачає. Гості купчаться біля дверей.

Угорі в ложі преси у два ряди стає хор Вірьовки. Співатимуть державний гімн. Жінки й чоловіки у вишитому вбранні.

— О, Кравчук! Здесь он еще такой толстенький. Прелесть! — штовхає в плече одна хористка іншу й показує поглядом у зал.

На табло для голосування крутять ролик, як приймали Декларацію про суверенітет. Її зачитує тодішній голова Верховної Ради, а згодом президент України 76-річний Леонід Кравчук.

Спікер Володимир Литвин каже, що президент Віктор Янукович хоче звернутися до народу. На екрані з"являється Янукович. Сам він у цей час відпочиває у Криму.

— Прийнявши Декларацію про державний суверенітет, наша держава зробила рішучий крок до незалежності. Це було непросте рішення, але документ, який проголосували, відкрив нову сторінку в історії України. Багато помилок було допущено за 20 років, чимало зусиль витрачено на протистояння між окремими політичними таборами. Однак тепер ми рухаємося вперед. Здобуто довгоочікувану стабільність, — каже президент.

Песенка хорошая. Но спели ее не очень качественно

У залі лідер БЮТу 49-річна Юлія Тимошенко скоса поглядає на екран. Починає обговорювати виступ Януковича з однопартійцями. Крутиться на всі боки. Обертається до соратників, які сидять позаду й упівголоса щось каже. Ті сміються.

Після виступу глави держави зі своїх місць підіймаються кілька "бютівців" та колишні нардепи. Ставлять перед собою аркуші й співають пісню на вірші Івана Франка: "Не пора, не пора... Москалеві й ляхові служить!".

— Молодці! Молодці! — каже Тимошенко Володимирові Бондаренку, коли той сідає на місце.

Біля трибуни виступає Кравчук.

— У Декларації було багато романтизму, ейфорії. Сьогодні Верховна Рада могла б написати більш досконалий документ. Але Рада втратила таку силу. Вона перетворилася або може перетворитися з подачі деяких депутатів у філіал Адміністрації президента, або в орган "чего ізволітє, так і натиснемо", — голосно говорить у мікрофон Кравчук.

Частина залу починає аплодувати.

— Янукович не прийшов на засідання і цим він дав ляпаса людям. Тільки Леонід Кравчук прийшов. Він єдиний, кого можна назвати дійсно президентом нашої країни, — на ходу каже Тимошенко, покидаючи залу.

— Песенка хорошая. Но спели ее не очень качественно, — усміхається "регіонал" Владислав Лук"янов, 46 років.

Зараз ви читаєте новину «"Рада перетворилася в орган "Чего изволите"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути