Ексклюзиви
пʼятниця, 19 жовтня 2018 06:40

П'єсу Сенцова екранізують

П'єсу "Номери" бранця Кремля Олега Сенцова, 42 роки, екранізує український режисер кримський татарин 45-річний Ахтем Сеітаблаєв. Він відомий як режисер фільмів "Хайтарма" про депортацію кримських татар у 1944 році та "Кіборги" — про захисників Донецького аеропорту в 2014 році.

Олег написав п'єсу у колонії суворого режиму "Белый медведь" у місті Лабитнангі Тюменської області Росії. 145 днів не вживав їжі — вимагав звільнити всіх українських бранців із російських тюрем. Припинив голодування 6 жовтня. Щоб його не годували примусово, пояснив. Для нього російські лікарі нібито розробили спеціальну дієту.

— Я з острахом почав читати цю п'єсу. Знаючи Олега та знаючи, що зараз із ним відбувається, скажу відверто: я дуже боявся, що мені не сподобається, — каже Ахтем Сеі­таблаєв. — Але сам для себе вирішив, що в разі чого напишу, що це не мій матеріал, і я не бачу себе у контексті того, як я міг би його реалізувати. З великою радістю я відчув, що мені дуже подобається.

Працівники Федеральної служби безпеки Росії в травні 2014 року затримали режисера Олега Сенцова в Криму. Звинуватили в підготовці терактів на півострові. У серпні 2015-го засудили до 20 років колонії суворого режиму.

За період ув'язнення він написав п'ять сценаріїв, збірку оповідань і роман.

18 жовтня українського політ­в'язня 47-річного ­Володимира Балуха етапували до Керченської колонії, що в окупованому Криму.

Федеральна служба ­безпеки ­Росії затримала Балуха ­8 ­грудня 2016 року. Стверджували, що знайшли на горищі його будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок. Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію — через прапор України, який висів на його будинку.

2 жовтня Верховний суд Криму частково пом'якшив вирок засудженому з п'яти років до чотирьох років і одинадцяти місяців колонії.

Володимир Балух оголосив безстрокове голодування 19 березня 2018 року. Призупинив його на час етапування. У Балуха є підозра на виразку або панкреатит.

Зараз ви читаєте новину «П'єсу Сенцова екранізують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути