пʼятниця, 22 березня 2019 00:55

П'ять мільйонів українців не візьмуть участь у виборах

Автор: Назар Вальчук, дані ЦВК
 

— Хоча б стрілочки розвісили, куди йти. А то з першого разу і не зрозуміти, — каже жінка в коридорі Оболонської райдержадміністрації в столиці.

20 березня тут зібралися кілька десятків людей. Хочуть проголосувати на виборах президента не за місцем реєстрації, а в Києві. Багато молоді, є переселенці. Деякі прийшли з дітьми. З 9:00 біля кабінету реєстру виборців заповнюють заяви про зміну виборчої адреси. Вписують дільницю, на якій хочуть проголосувати. Подають документи.

Працівниця збирає заяви. Повертається у кабінет, за 30 хв. виходить із посвідченнями про тимчасову зміну місця голосування. Роздає по черзі під розписку. Другий працівник збирає нові заяви.

Вибори відбудуться 31 березня. 29,94 млн громадян можуть взяти участь у голосуванні.

— До відділів Державного реєстру виборців можна звернутися до 25 березня. Їх є 690 по Україні, — говорить координатор виборчих програм громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська, 37 років.

— Потрібні підтвердження, чому громадянин змінює місце голосування. Для внутрішньо переміщених осіб достатньо паспорта з реєстрацією на окупованій території. Для решти — угоди оренди квартири, довідка з місця роботи, документ про відрядження чи пасажирський квиток на дату виборів або переддень.

Такі відділи переважно розташовані у райдержадміністраціях. Їхні адреси можна знайти на сайті drv.gov.ua.

— Місце голосування вже змінили майже 100 тисяч людей. Це небагато, — каже голова Комітету виборців України 46-річний Олексій Кошель.

— Потрібно змінювати механізми реєстрації. Зараз вони нагадують радянську прописку. Слід зробити, як у Канаді чи Німеччині — звертаєшся до місцевої влади і за 5 хвилин отримуєш посвідчення про місце реєстрації, позначку в паспорті. Без жодних довідок.

Понад два мільйони українців — переселенці, трудові мігранти, ті, хто не мають місця реєстрації, не зможуть голосувати. Ще мінімум три мільйони — перебувають на заробітках за кордоном, вони теж не прийдуть на дільниці. Тобто за скромними підрахунками не зможуть взяти участь у волевиявленні понад п'ять мільйонів громадян.

Зараз ви читаєте новину «П'ять мільйонів українців не візьмуть участь у виборах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути