неділя, 24 грудня 2006 16:46

Путін чокнувся з Тарасюком

Автор: фото: REUTERS_/Gleb Garanich
  Президенти України і Росії Віктор Ющенко і Володимир Путін після підписання міжурядових угод
Президенти України і Росії Віктор Ющенко і Володимир Путін після підписання міжурядових угод

Приліт російського президента Володимира Путіна, 54 роки,  відкладається на півтори години. На нього чекають перший заступник міністра закордонних справ Володимир Огризко, міський голова Києва Леонід Черновецький і голова Секретаріату президента Віктор Балога.

Нарешті о пів на другу Іл-76 із великими літерами "Россия" на корпусі й біло-синьо-червоним прапором торкається колесами злітної смуги. Підганяють два трапи: з червоною доріжкою до основного виходу і звичайний — до хвоста літака. Українські офіційні особи збираються біля червоної. Через хвостовий вихід бадьоро сходять міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров і голова Ради національної безпеки Ігор Іванов. Українські посадовці у їхній бік навіть не дивляться. Ті самі прямують до машин.

Путін не виходить. До салону літака піднімаються посли Росії й України Віктор Черномирдін і Олег Дьомін. За кілька хвилин повертаються. З"являється Путін, швидко спускається трапом. Іде поряд із Віктором Балогою до подовженого "Мерседеса Пульман" із металевим російським прапорцем. Цей автомобіль спеціально привезли з Росії.

Кортеж із кількох десятків авто швидко рушає до Києва. На узбіччі недалеко один від одного стоять міліціонери. У столиці перекривають вулиці Банкову й Лютеранську. На них кожні п"ять-десять метрів стоять молоді чоловіки у цивільному. Кілька сотень міліціонерів завозять у навколишні двори. У під"їздах будинків перевіряють і записують дані з документів перехожих і гостей, які приходять до мешканців.

Кожні п"ять-десять метрів стоять молоді чоловіки в цивільному

Із центральних дверей Секретаріату президента виходить Віктор Ющенко, 52 роки. Володимир Путін енергійно вистрибує з машини. Після рукостискань Ющенко бере Путіна під лікоть і заводить усередину.

Годину спілкуються віч-на-віч. Потім розпочинається засідання комісії "Ющенко-Путін". Урядовці підписують чотири угоди. Зокрема, щодо повернення осіб, які незаконно потрапили на територію однієї країни з іншої — так звана угода про реадмісію. Вона убезпечує Україну від проблем, які можуть виникнути після підписання такої ж угоди з Європейським Cоюзом. А та, в свою чергу, є умовою для спрощення візового режиму між Україною та ЄС.

Церемонія підписання закінчується, до зали заносять шампанське. Ющенко йде чокатися з російськими урядовцями, Путін — з українськими. Зокрема, з міністрами закордонних справ Борисом Тарасюком і оборони Анатолієм Гриценком. За цим спостерігає український прем"єр Віктор Янукович. До цього, очікуючи на підписання документів, він привітався і потис руку Тарасюкові.

Президенти виходять до журналістів.

— Була справді конструктивна дружня розмова і предметне обговорення конкретних сфер співробітництва, — каже про переговори Путін. — Ми говорили і про космос, авіацію, енергетику.

Віктор Ющенко виглядає менш оптимістичним:

— Із багатьох питань потрібен час, довіра, політична воля. Із багатьох є політизація, яка заважає зняти їх із порядку денного.

Зараз ви читаєте новину «Путін чокнувся з Тарасюком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути