Ексклюзиви
пʼятниця, 21 жовтня 2011 07:15

Проти Януковича зібрали 117 тисяч підписів

  Такі листівки проти глави держави Віктора Януковича роздають активісти ”Фронту змін” на центральних вулицях України
Такі листівки проти глави держави Віктора Януковича роздають активісти ”Фронту змін” на центральних вулицях України

Лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк наприкінці минулого тижня оголосив про акцію "Україна без Януковича!" На центральних вулицях міст людям пропонують листівки зі зверненням до глави держави: "Ви забрали мою роботу, зарплату, пенсію, забираєте землю, знищуєте демократію. Я голосую проти вас". Треба вказати прізвище, область. Активісти Яценюка назбирали понад 60 тис. підписів.

У Києві акція розпочалася на вихідних. Міліціонери не дозволили поставити намети біля Верховної Ради, Кабміну та Адміністрації президента. Там стоять пластикові столики з газетами, листівками та прапорами. Очікують, що намети поставить Яценюк — як нардепу міліція не зможе завадити.

— Підходьте, підписуйте. Або візьміть хоч газету почитайте, — запрошують перехожих двоє літніх чоловіків на вул. Шовковичній, навпроти парламенту. Обом близько 70 років.

На запрошення відгукується приблизно кожен п'ятий.

— На руках цю власть треба виносити, а не цяцькатися з нею листочками, — говорить перехожий. — Хотя б за черту города.

— Вони ж опір чинитимуть, буде війна. Треба спочатку мирно, цивілізовано, — відказує один з активістів.

Чоловік листівку не підписує.

До столика підходить 47-річний Віктор з Яремчі Львівської області. У Київ приїхав у справах. Роздивляється газету.

— Яценюк — це те саме, що й усі інші, — каже. — Йому треба по регіонах працювати, людей підіймати, молодь просвіщать. Політики не свою, а інші країни піднімають — там відпочивають, одягаються. Одяг, обувь, столик оцей — усе привозне. Що в нас із вами українського є?

Починають роздивлятися одяг, речі. Скрізь іноземні написи. З українського — лише блокнот, виготовлений у Тернополі.

— Германия поднялась после войны, — каже ще один перехожий Натан. — В 1947 году приняли два закона. Запретили идти во власть всем, кто был в партии нацистов. И заставили вернуть государству всю собственность, которую покупали во времена фашизма. У нас ничего не изменится, пока полмиллиона людей не скажут: мы не разойдемся, пока такие же законы у нас не примут.

— Правильно! Дуже правильно, — тисне йому руку Віктор. — І не треба кулемета на того Януковича. Нехай усі вони обирають собі любу країну. Беруть процентів із 10 з того, що накрали та їдуть. Щоб не бомжували там. А про політику забудуть!

Біля Маріїнського парку ще одне місце для збору підписів. Там чергують літній чоловік та жінка. Цікавлюся, чи подобається їм працювати.

— А чого ж. Тут Верховна Рада, Кабмін. Мене охороняють, — показує на міліціонерів за парканом парламенту. — А ти до нас хочеш? Організація серйозна. Зарплату платять хорошу. За полдня 75 гривень, а за повний — 150. Забирай хоч кожен день, хоч раз на тиждень.

Навпроти Кабміну ще два столики з партійною символікою. Там підписи збирають молоді чоловіки. Тупцюють від холоду. До перехожих не звертаються:

— А чего напрягаться? Нам же платят за часы, а не за количество собранных листочков.

У Львові "Фронт змін" почав збирати підписи у суботу. Намет установили біля облдержадміністрації на вул. Винниченка. За три дні мали 15 тис.

— Я тут на добровільній основі, ніхто мені не платить. Просто надоїло терпіти цю владу. Ціни ростуть, зарплати малі. Люди ніякого захисту не відчувають, — каже активістка 27-річна Тетяна Протасова. — Цього року 8 вересня мого батька вбили. Він на заробітках біля Києва був, електрику робив у приватному будинку. Міліція те вбивство навіть не розслідує. Багато людей підходять, беруть ручку і в останній момент передумують підписувати. Бояться. Був один чоловік, каже: "Рєбята, я з Донецька. Я проти Януковича. Але підписувати не буду". Кожен другий мене питає, що дасть їхній підпис. А я думаю, мусить щось змінитися.

У Черкасах на пл. Соборній біля драмтеатру у зеленому наметі з написом "Фронт змін" сидять дві жінки. Називаються Валентина й Антоніна.

— Учора мало людей підходили — 200 підписів зібрали,— дають газету з портретом Яценюка і статтею "Демократія в клітку". — Бояться дуже. Кажуть, що зек їм мститися буде.

За 200 м в іншому наметі стоїть черкаска 70-річна Галина.

— Пішла сюди, бо після 40 років роботи на маслозаводі заробила 800 гривень пенсії. Люди всякі підходять, але більше злих. Так Януковича ненавидять, шо аж страшно. А він ще два роки не керує. Що ж буде після п'яти?

До намету підходять дві жінки.

— Я із села Білозір'я, — каже білявка середніх літ. — У мене діти й свати на виборах були за Януковича. Казали, що порядок наведе. Тепер, як чимсь недовольні, я їм нагадую, за кого вони голосували. Повгинають голови й мовчать.

— Янукович не президент, а бидло. Ще гірше за Ющенка в останній його рік, — каже інша. — Що це за влада така, що всюди своїх ставить. Як тільки руководітєль, то з Донецька. Споконвіку тут свої керівники були й так погано не було. А зараз одні донецькі. Так ненавидю їх, що слів нема. Мені он учора кума з Тального подзвонила. Каже, на заводі мінводи власть помінялася. Старого директора вигнали, а поставили донецького. Ну, хто їх після цього любитиме? Люди просто ждуть моменту, щоб їх погнати.

19 жовтня о 10.00 на площі перед залізничним вокзалом у Вінниці зелений намет "Фронту змін" встановлюють 22-річний Максим Гоцман та 27-річний Олександр Бондар. Не встигають закінчити, як їх обступають понад десяток людей.

— Яценюк сам чим кращий? Я в ньому розчарувався, як він понабирав собі таких, що вже були і під Ющенком, і під Януковичем. Це не фронт змін, а фронт ізмєн, — говорить Володимир Царженко, 65 років, розмахує руками.

Поряд із наметом Тетяна Іванівна, на вигляд років 50, продає карасів на вагу.

— Щоб ше в мене так рибу купляли, як підписуються проти Януковича, — говорить невдоволено. — Хіба воно шось дасть? Завтра за всіма тими, хто підписався, "тройка" приїде.

У неї купує кілограм риби подружжя Галина та Володимир Левицькі.

— Нашій страні вже нічого не поможе. Але мовчати не можна, треба щось пробувати, — каже жінка. Йде з чоловіком підписуватися.

У середньому за день біля кожного намету підписуються близько 300 людей. На ранок 20 жовтня, за інформацією організаторів акції, в Україні усього зібрано 117 тисяч підписів.

Зараз ви читаєте новину «Проти Януковича зібрали 117 тисяч підписів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

97

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути