четвер, 13 травня 2010 04:55

Проти Тимошенко порушили кримінальну справу

Автор: фото: Reuters/Konstantin Chernichkin
  Екс-прем’єр Юлія Тимошенко виходить зі слідчого управління Генпрокуратури у середу. Їй вручили повістку на допит 17 травня як підозрюваної у кримінальній справі за хабарництво
Екс-прем’єр Юлія Тимошенко виходить зі слідчого управління Генпрокуратури у середу. Їй вручили повістку на допит 17 травня як підозрюваної у кримінальній справі за хабарництво

"Янукович хоче за три-чотири місяці посадити мене", — каже 49-річна Юлія Тимошенко під стінами Генпрокуратури, де їй вручили постанову про порушення кримінальної справи за хабарництво.

Лідерка БЮТ приїжджає на задньому сидінні чорного "мерседеса". Вона в чорному костюмі, без прикрас. На підлокітнику лежить стос свіжих газет.

Із колишнім прем"єром приїхав народний депутат Віктор Швець, 56 років. Він був одним із адвокатів Юлії Володимирівни 2001-го, коли її тримали в Лук"янівському слідчому ізоляторі.

Охорона екс-прем"єрки була на іншій машині. Тимошенко заходить зі Швецем та прес-секретаркою до Генпрокуратури. Виходить за 20 хв.

— Вручили мені постанову про відкриття кримінальної справи, — каже. — Це ще кучмівська сфальшована справа, яка була відкрита 19 травня 2003 року і базувалася на фальшивих заявах людей, які тоді були підставлені СБУ. Мова йшла про якийсь відеозапис, який вони пред"являли для підтвердження якихось хабарів. Потім сам Кучма її закрив, бо вона виглядала абсурдно. Зараз фахівці Генпрокуратури говорять, що порушувати цю справу немає ніяких перспектив. Ми надамо постанову про закриття цієї справи. Там сама Генпрокуратура чітко пише, що був службовий злочин, справа сфабрикована.

Показує повістку Генеральної прокуратури на 17 травня:

— Вони запрошують мене в наступний понеділок для обрання запобіжного заходу. А це або підписка про невиїзд, або арешт. Та для допиту в якості підозрюваного.

Чотири охоронці звільняють прохід для Тимошенко. Вона сідає на заднє сидіння "мерседеса".

До машини підбігає киянка 62-річна Вікторія. Прізвище не називає.

— Времена меняются, Юлия Владимировна, — нахиляється до відкритого вікна. — Вы держитесь, они еще свое получат.

Тимошенко киває та просить водія їхати.



— Це такий собі психологічний правовий тиск на Тимошенко та реакція на мітинги, які вона організовує, — вважає 51-річний Володимир Фесенко, керівник Центру політичних досліджень "Пента". — Буде певний пресинг і на інших лідерів опозиції. Не виключаю, окрім справ проти діяльності уряду Тимошенко, реанімуватимуть й інші. Питання, чи будуть вони доведені до фіналу. Адже будь-яка спроба арешту Тимошенко зробить із неї жертву, й це можуть сприйняти як політичні репресії проти опозиції. На початку 2000-х Тимошенко ув"язнили, й це привернуло до неї увагу та співчуття людей. Потім воно сприяло БЮТу на виборах 2002 року. І тепер арешт Тимошенко може додати їй потенціалу.

Януковичу також потрібна певна респектабельність в очах Заходу. Якщо ж будуть арешти представників опозиції, там це викличе негативну реакцію. Для влади це стримувальний чинник.

Оксана ПЕРЕВОЗНА

Зараз ви читаєте новину «Проти Тимошенко порушили кримінальну справу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути