пʼятниця, 19 липня 2013 07:00

"Протести буде неможливо зупинити"

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Степан Гавриш: ”Може постати питання про повне перезавантаження влади — дострокові вибори й президента, й парламенту”
Степан Гавриш: ”Може постати питання про повне перезавантаження влади — дострокові вибори й президента, й парламенту”

Керівник "Батьківщини" Арсеній Яценюк заявив, що Віктор Янукович хоче продовжити термін свого перебування на посаді. Мовляв, виборів 2015 року не буде. Це видно по непризначенню виборів міського голови столиці та Київради.

— Янукович не піде на такий сценарій, — каже колишній член Вищої ради юстиції 61-річний Степан Гавриш. — 2004 року його звинувачували у фальсифікації виборів. Зараз він будь-якою ціною намагатиметься довести, що є прихильником демократії.

Що могло би підштовхнути президента до такого кроку?

— Абсолютна політична криза влади, коли стане зрозуміло: Янукович ні за яких умов не утримається на посаді. Але це буде виклик суспільству на встановлення прямої диктатури. Може постати питання про повне перезавантаження влади — дострокові вибори й президента, й парламенту. Тоді в Януковича не буде шансів перемогти.

Чи існують юридичні механізми продовження повноважень?

— Референдум. Це витікає із закону, який був ухвалений парламентом минулого скликання наприкінці його каденції. На референдумі можна прийняти рішення про будь-що, від розпуску парламенту до створенням Конституційної асамблеї і написання нової Конституції. Може бути й голосування за президента прямо на референдумі.

Якою буде реакція суспільства на продовження повноважень?

— Може виникнути серйозний революційний спалах — "українська весна", стихія вулиці. Про час її початку і "пусковий механізм" нам нічого не відомо. Влада також не знає, як запобігти цьому. Протести, які охоплять основні центри країни, буде неможливо зупинити.

Якою може бути реакція світової спільноти?

— Багато що залежатиме від результатів саміту Україна-ЄС у листопаді. Якщо Янукович там підпише Угоду, то не матиме потреби переносити вибори. Це буде сигналом для європейських лідерів: він — єдиний, хто може втримати стабільність у країні. В іншому випадку позиція ЄС буде критична.

Зараз ви читаєте новину «"Протести буде неможливо зупинити"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути