четвер, 21 червня 2012 07:00

Програма об'єднаної опозиції пишеться спільно з народом

Автор: фото надане прес-службою ”Батьківщини”
  Голова Ради об’єднаної опозиції ”Батьківщина” Арсеній Яценюк (по центру) з провідними політологами країни під час презентації передвиборної програми у Києві. 28 травня 2012 року
Голова Ради об’єднаної опозиції ”Батьківщина” Арсеній Яценюк (по центру) з провідними політологами країни під час презентації передвиборної програми у Києві. 28 травня 2012 року

Лідери Об'єднаної опозиції "За Батьківщину" закликають громадськість допомогти їм написати програму дій на наступні роки. Ідея всенародного обговорення програми, схоже, виявилася дуже вдалою і результативною.

Навіть ті, хто передрікав неминучий провал намірів опозиції об'єднатися, виявляють неабиякий інтерес до документа "Справедлива країна, чесна влада, гідне життя". Той, хто бував хоча б на одному круглому столі з обговорення програми опозиції, змушений змінювати свій скепсис на подив. А потім — на щире захоплення. З огляду на те, що уже відбулося сім таких засідань, можна з упевненістю говорити, що задекларований намір — написати програму об'єднаної опозиції разом із суспільством — цілком реальний.

Проект документа, який голова Ради опозиції Арсеній Яценюк озвучив 12 травня на об'єднавчому форумі, вже зазнав змін. Вони народжуються у ході дискусій з експертами, представниками громадських організацій, пересічними громадянами. До обговорення основних положень програми залучають дедалі більше людей. І це те, чого прагнули опозиціонери, що як ніколи потребують реальної допомоги ззовні. Та, власне, ця програма пишеться спільно з народом не на догоду комусь. Не з огляду на політичні симпатії. Ця програма приречена на реалізацію, бо практично кожен її рядок спрямований на розвиток країни. Залучення до обговорення програми якнайбільше простих людей є паростками справжнього народовладдя.

Спілкування має спільну вигоду. Політики можуть зорієнтуватися, якими мають бути перші кроки розбудови країни. А пересічні громадяни — підказати, які стратегічні й тактичні кроки їм імпонують. Сьогодні до слів "що робити?" неодмінно треба додавати "як робити?". Але це вже — робота на перспективу, коли "Батьківщина" створить більшість у парламенті й зможе ухвалювати закони.

Схоже, українці охоче відгукнулися на заклик опозиції. І хоч поки що перевага її над провладною Партією регіонів мінімальна, подальша участь у розробці програми може стрімко підвищити шанси опозиції здобути більшість у парламенті.

— Ми усвідомлюємо, що це програма, яку ми будемо реалізовувати тривалий час. Але це наше бачення країни, — говорить голова Ради опозиції 37-річний Арсеній Яценюк. — Ми хочемо бачити країну чесною, гідною і справедливою. Ми просимо вашої допомоги для того, щоб остаточний варіант цієї програми був затверджений на з'їзді об'єднаної опозиції й щоб найвища цінність в Україні — люди — відчули, що в країні можуть бути зміни.

Хто мав змогу ознайомитися з програмою на тематичних круглих столах, називають презентацію спільного продукту своєчасним і правильним кроком. Розмови недоброзичливців, що опозиціонери пересваряться через кожен рядок документа, виявилися порожнім звуком. Щоправда, і комуністичної одностайності від цих засідань ніхто не чекає.

— Ми не хочемо, щоб цей круглий стіл перетворився на якийсь "одобрямс". Прагнемо порад експертного середовища та українських громадян, — зауважує керівник виборчого штабу 48-річний Олександр Турчинов.

Автори ідеї проведення "круглих столів" віднайшли дуже правильний хід: детальне вивчення громадою галузевих напрямів програми. Це, на їхнє переконання, дасть змогу сконцентрувати свої погляди до конкретного розділу, а не розпорошувати дискусійні зусилля. Один уже цей крок ламає українські політичні традиції й дозволяє зробити реальні зрушення у питанні справжнього, а не удаваного народовладдя.

Очевидно, що українцям сьогодні не байдуже, хто прийде до влади, бо із чинною владою вони натерпілися вдосталь. Як сказав один із учасників засідання, він мало не зааплодував Арсенієві Яценюку за слова: "Демократія в Україні згорнулася за кілька років під час президентства Януковича. Він розпочав процедуру конституційних змін для узаконення себе як конституційного монарха".

Співвітчизникам відверто набридло споглядати, як парламент із представницького законодавчого органа, покликаного впливати на процеси в країні, перетворюється на підрозділ Адміністрації президента. На думку міжнародних експертів, імідж країни за кордоном іще ніколи не був таким жахливим.

— Я не пригадую випадку, коли Україна потрапляла в таку міжнародну ізоляцію, як тепер, — розповідає під час розгляду зовнішньополітичного блоку програми опозиції екс-міністр закордонних справ, лідер Народного руху 63-річний Борис Тарасюк. — Єдине, з чим можна порівняти, це період 1992-1993 років, коли Україна фактично потрапила в міжнародну ізоляцію через внутрішні дискусії стосовно долі ядерної зброї. Ця влада завела зовнішню політику України у безвихідь. Об'єднана опозиція пропонує програму кардинальної зміни методів і принципів зовнішньої політики.

Гострі дискусії, аж до словесних баталій, тривали і на зібраннях, де обговорювали напрями програми щодо соціально-економічного реформування, змін в освітній та науковій галузях держави, концепції молодіжної політики, встановлення чесної влади. Кожне слово, заувагу, пораду, експертну оцінку занотовували. Організатори засідань твердо пообіцяли, що скористаються ними при формуванні остаточної програми з усіма поправками, доповненнями, зауваженнями.

Тут лідери об'єднаної опозиції виглядають максимально чесними: презентують не остаточний варіант програми, а відкритий до обговорення проект. Про чесну позицію стосовно виборців говорять і експерти. У тексті програми практично немає популістських обіцянок, які можна було б загорнути у привабливу обгортку і "продати" народові.

До 30 липня, коли на з'їзді "Батьківщини" мають ухвалити остаточний варіант програми, відбудеться ще з десяток круглих столів у столиці та експертні обговорення у кожному регіоні. Про окремі положення програми і про її спрямованість загалом говоритимуть усі охочі. На цілковиту підтримку лідери не сподіваються. Але й на пасивне споглядання тексту документа не розраховують. Очікують і від наступних засідань такої ж зацікавленості, конкретики і розуміння.

Організатори круглих столів залучили експертів, серед яких чимало тих, хто консультує чи допомагає опонентам. Навіть тим, хто представляє інший бік політичних барикад, імпонує власне ідея широкого обговорення програми опозиції. А лідери "Батьківщини" наголошують, що поставляться до конструктивної критики з розумінням.

Професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань не втримався від докору опозиціонерам, що вони не змогли відмовитися від традиційно привабливих для виборців декларацій, наприклад, можливості відкликання депутатів та імпічменту президенту. Хоча більшість пунктів програми цілком реалістична, відзначив Гарань.

— Опозиція зіграла на випередження провладних опонентів. Крок зроблено — тепер треба чекати програм інших сил. І хай буде здорова конкуренція, — каже 53-річний Олексій Гарань.

— Це прекрасний досвід, — додає політолог 37-річний Анатолій Луценко. — Раніше ми такого не спостерігали — щоб напряму, у відкритому режимі були запрошені на обговорення експерти. З точки зору намагання зібрати думки експертного середовища захід удався. Ця програма, можливо, і має якісь структурні вади, але наповнення є доволі серйозним. І це думка практично кожного присутнього експерта.

Інші експерти теж були приємно здивовані форматом обговорення програми та конструктивним підходом політичних лідерів. Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов уважає: аби програма викликала більше довіри, треба кожне гасло підкріпити конкретною цифрою. Чи хоча б сумою витрат на її реалізацію. Важливо, додав Карасьов, уточнити часові рамки її реалізації.

Утім, політики зазначають, що готується цілий пакет законопроектів на підкріплення кожної цифри в програмі. Його ухвалять відразу після того, як "Батьківщина" отримає більшість у новому парламенті.

Оскільки проект програми винесений на широке обговорення, передбачають ті чи інші корективи. Але при цьому, наголошують лідери опозиції, є абсолютно принципові позиції, з яких вони не поступатимуться. А всі конструктивні доповнення чи зміни знайдуть своє місце у завершеному варіанті програми Об'єднаної опозиції "Батьківщина". До її прийняття залишається менше ніж півтора місяця.

Попереду — чергові засідання круглих столів. Лідери політичних сил, що утворили об'єднану опозицію, — Олександр Турчинов, Арсеній Яценюк, Борис Тарасюк, В'ячеслав Кириленко, Сергій Соболєв, представники інших партій — готові до відвертого діалогу з політологами, експертами, економістами, простими громадянами у будь-якому куточку України.

— Ми хочемо, щоби програма стала не тільки реальним планом дій, але щоб уперше в історії України була реалізована. Для цього це має бути програма "Батьківщини" — всенародна програма дій нашої Батьківщини, — наголошує Олександр Турчинов.

Зараз ви читаєте новину «Програма об'єднаної опозиції пишеться спільно з народом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути