середа, 15 серпня 2007 17:01

"Прибутки партії щомісяця — мільйон гривень"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Перший віце-спікер Адам Мартинюк у залі для зустрічей Верховної Ради розповів ”ГПУ”, що коаліція у наступному парламенті займе жорстку позицію до президента
Перший віце-спікер Адам Мартинюк у залі для зустрічей Верховної Ради розповів ”ГПУ”, що коаліція у наступному парламенті займе жорстку позицію до президента

Хоча Верховна Рада вже другий місяць неповноважна, перший віце-спікер Адам Мартинюк, 57 років, призначає "ГПУ" інтерв"ю саме в стінах парламенту. Його радник Іван Гаврилишин зустрічає біля одного із входів у Раду.

Проходимо через внутрішнє подвір"я. Там розбирають конструкцію, яку звели на час проведення сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ, що місяць тому проходила в Києві. Біля одних дверей Гаврилишин зупиняється. Каже, що вони знакові. Мовляв, ними він ледь не "прибив" лідерку БЮТу Юлію Тимошенко.

— Уявляєте, я швидко відкривав двері і дивлюсь: Тимошенко аж відскочила на охоронця з іншої сторони, — всміхається він.

З Мартинюком розмовляємо в залі для зустрічей. Той у гарному настрої, пропонує чай-каву. Для себе у працівниці парламенту замовляє чорний чай. Сідає на стілець, оббитий коричневою шкірою.

Як ви сприйняли те, що 2 квітня президент розпустив парламент?

— Я був морально готовий до появи указу. Напередодні в нас була зустріч у секретаріаті. Тоді я вперше помітив, що Ющенко зібрав формальну зустріч. Якщо раніше він нас слухав і сам щось говорив, то тоді я зрозумів, що він рішення вже прийняв.

Кажуть, що дострокові вибори покладуть кінець політичній кризі. Вони її лише загострять. Я переконаний, що залишиться та ж коаліція. І вона вже буде вести розмову з президентом у дещо іншому тоні.

У якому?

— Якщо до цього часу Партія регіонів не йшла з президентом на серйозні загострення, то в разі перемоги, після того як президент наговорив на уряд, чисто психологічно спрацює бумеранг віддачі. Буде більш жорстка позиція до нього. Я не виключаю, що після парламентських виборів у деяких сил з"явиться бажання провести президентські вибори. Зокрема у комуністів.

Гадаєте, "регіонали" на це підуть?

— Сьогодні ні, а завтра побачимо. У нас політичні погляди та симпатії змінюються залежно від ситуації. Я не виключаю, що ми матимемо триста голосів для змін в Основному Законі, де буде ліквідована посада президента. Я не виключаю, що і БЮТ нас підтримає. Це сьогодні вони кричать, "но сердце женщины склонно к измене". Якщо повернути президентську модель, то вона на ліквідацію не погодиться, бо сама претендуватиме на це місце. Якщо буде парламентська — Тимошенко однією з перших тиснутиме на кнопки, щоб скасувати інститут президентства.

Серед "регіоналів" половина — колишні комуністи

Прем"єр-міністр Віктор Янукович говорить про широку коаліцію. Що тоді робитиме Компартія?

— О-о-о! Нам у такій коаліції точно не бути. Але хочу відкрити один невеличкий секрет. 28 травня, коли була підписана угода між спікером, прем"єром та президентом про дострокові вибори, десь о третій годині ранку ми залишилися у залі, де були переговори. Я звертаюсь до Тимошенко: "Юліє Володимирівно, а чи не здається вам, що після виборів ми з вами опинимося в опозиції?". Вона відповіла: "Я цього не виключаю".

Із 2006 року суттєво не зріс рейтинг жодної партії, тільки КПУ. У чому секрет?

— За 15 років люди втомилися очікувати від нас дій. Ми постійно мали велику підтримку, займали місця в парламенті, але не могли нічого зробити, бо перебували в опозиції. Зараз можливостей більше, і тому люди повірили.

А в кого ви забрали цих виборців?

— Ще не забрали — курчат восени рахуватимуть. Ми повертаємо свій електорат.

На сході частина виборців може проголосувати за вас або за Партію регіонів. Як переконуватимете голосувати за вас?

— Ми не будемо говорити, що не голосуйте за "регіоналів", а за нас. Будемо вести толерантну боротьбу. Я думаю, "регіонали" з розумінням поставляться до того, що наш електорат повернеться до нас.

Ваш лідер Петро Симоненко каже, що в Компартії немає олігархів. А де братимете гроші на передвиборну кампанію?

— Там, де завжди — це золото Полуботка, або золото партії. У нас сто тисяч комуністів. Є членські внески, люди сплачують один відсоток від зарплати. Двадцять відсотків від своєї зарплати відраховують до партійної каси народні депутати. А отже прибутки партії щомісяця — мінімум мільйон. У нас також є спонсори, які допомагають.

Хто це?

— Вони не хочуть, щоб їх афішували. Прийде час, і ми їх назвемо.

Подейкують, що вас фінансують олігархи з Партії регіонів?

— З "Регіонів"? Я таких не знаю. Але можливо. Значить, це наші люди в партії, — жартує Мартинюк. — Якщо серйозно, то в будь-якій партії більшість — це вчорашні носії партійного квитка, члени КПРС. Серед "регіоналів" половина, якщо не більше — колишні комуністи.

Скільки людей плануєте провести до Верховної Ради?

— На з"їзді ми поставили завдання набрати десять–дванадцять відсотків, а це 60–70 нардепів.

Сьогодні Адамові Мартинюку виповнюється 57 років. Він святкує його з родиною на Волині.

Зараз ви читаєте новину «"Прибутки партії щомісяця — мільйон гривень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути