вівторок, 25 квітня 2017 07:00

Президентом Франції буде Макрон

Центрист 39-річний Еммануель Макрон став переможцем у першому турі президентських виборів у Франції. За нього проголосували майже 24% виборців.

У другий тур вийшов із лідеркою ультраправого "Національного фронту" Марін Ле Пен, 48 років. За неї віддали голоси 21,5% виборців.

Участь у президентських перегонах брали 11 кандидатів. Явка сягнула 70%. Кілька дільниць евакуювали через підозрілі машини. Загрози не підтвердилися.

Соцопитування свідчать, що у другому турі Макрон переможе з великим відривом — отримає понад 60% голосів.

Марін Ле Пен називають подругою Путіна. Вона відзначилася низкою антиукраїнських заяв. Зокрема, вважає законною анексію Криму. Також виступає за вихід Франції з Євросоюзу. Підтримує нарощування збройних сил. Негативно налаштована щодо мігрантів.

Макрон є прихильником Європейського Союзу. Обіцяє подолати розкол на "правих" і "лівих". Виступає за збереження безкоштовної медичної допомоги для мігрантів.

— Найкращий результат виборів у Франції для України — збереження теперішньої ситуації. Навіть якщо переможе Макрон, французька позиція навряд чи буде більш проукраїнською, ніж за президента Олланда, — говорить політолог Михайло Басараб, 40 років.

— Франція більше за інші європейські країни страждає від тероризму. Це підвищує популярність політиків, які закликають до жорстких заходів проти мігрантів з Африки й Близького Сходу. Запити на радикальних політиків є також у Нідерландах, Німеччині, Австрії. Ця тенденція в Європі триватиме щонайменше кілька років.

Макрон займає притомну позицію стосовно українсько-російського конфлікту — порівняно з іншими учасниками виборчого процесу. А Ле Пен — непрогнозована. Її перемога може стати викликом для самої Франції й зумовити там серйозне громадянське протистояння. Однак, які б проросійські гасла вона не висловлювала, на посаді президента займатиме обережнішу позицію. Муситиме рахуватися з настроями суспільства, інтересами бізнесу, думкою міжнародних партнерів.

Другий тур президентських виборів у Франції відбудеться 7 травня.

64 роки дружині Макрона Бріджит Троньє. Взяли шлюб 10 років тому. Вона була його вчителькою

Зараз ви читаєте новину «Президентом Франції буде Макрон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути