четвер, 01 липня 2021 06:10

Президента можуть звинуватити у злочинах проти держави

Автор: Cергій Cтаростенко
  Люди пікетують Офіс президента в понеділок, 28 червня. Звинувачують главу держави Володимира Зеленського, що він передав Білорусі інформацію про спецоперацію із затримання російських бойовиків-”вагнерівців”. Протестувальники вигукують: ”Зелю — геть!”, ”Імпічмент! Відставка! Суд!”
Люди пікетують Офіс президента в понеділок, 28 червня. Звинувачують главу держави Володимира Зеленського, що він передав Білорусі інформацію про спецоперацію із затримання російських бойовиків-”вагнерівців”. Протестувальники вигукують: ”Зелю — геть!”, ”Імпічмент! Відставка! Суд!”

— Ім'я Єрмака лунало під час "вагнерівського" скандалу. Російських диверсантів, яких могли схопити, — не схопили. Говорять, що був витік інформації з Офіса президента. Натякають, що Андрій Борисович причетний до цього. Ви давали завдання Службі безпеки або іншим органам перевірити причетність Єрмака? Чи він для вас поза підозрами? — питає телеведуча 48-річна Наталія Мосейчук у президента 43-річного Володимира Зеленського під час інтерв'ю. Розмова вийшла в ефір 24 червня на каналі "1+1".

— Єрмак поруч зі мною не просто так. Я довіряю цій людині, — каже президент. — СБУ надає інформацію про все моє оточення. До Єрмака нуль питань у СБУ, нуль питань в української розвідки. Ми з вами бачили, що відбулося в Білорусі. Як посадили літак. Чим закінчуються такі спец­операції. До якої ізоляції вони приводять (23 травня літак ірландської авіакомпанії Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса через повітряний простір Білорусі, екстрено посадили в аеропорту Мінська. Нібито був сигнал про мінування. За дорученням Лукашенка для супроводу в небо підняли винищувач МіГ-29. На борту перебував білоруський опозиціонер Роман Протасевич і його подруга, росіянка Софія Сапега. Обох затримала білоруська влада. Найбільші авіакомпанії Євросоюзу відмовилися літати над Білоруссю та виконувати рейси до Мінська. Україна також. ЄС та США запровадили низку санкцій. — ГПУ). Це точно була не наша операція. Україну затягували в це питання. І що цього не відбулося, я вважаю, слава Богу.

— З Лукашенком спілкуєтеся? — питає Мосейчук.

— Останній раз ми говорили по телефону про "вагнерівців". Коли вони були на території Білорусі, я подзвонив Олександрові Григоровичу. Сказав йому, що готовий надати інформацію про цих людей — ми вже розуміли, хто вони такі. Він сказав: "Дорогой Владимир Александрович, я тебя не подведу". Я був упевнений, що він передасть нам цих убивць. А потім відбулося те, що відбулося.

— Зеленський не став більш компетентним. Йому важко. Лише поверхово розуміється на подіях і процесах, — каже політолог 44-річний Михайло Басараб.

— Склалося враження, це інтерв'ю робили, щоб дати своє бачення про зірвану спецоперацію із затримання "вагнерівців". Зеленський не до кінця усвідомлює, що його заява може стати підставою для порушення кримінальної справи. Для звинувачення у злочинах проти держави.

Україна найбільше зацікавлена, щоб затримати й засудити людей, які вчинили військові злочини на території нашої держави. Президент повинен хотіти цього. Та, очевидно, він не усвідомлює важливість арешту цих негідників.

Єрмак або хтось із найближчого оточення зманіпулював Зеленським, змусив подзвонити Лукашенку. Аргументували так: нам тут такого не треба, хай Лукашенко їх затримає і здасть Україні. Але ця людина розуміла, що "вагнерівців" видадуть Росії. Одним із завдань інтерв'ю було вигородити Єрмака. Зеленський вирішив взяти відповідальність на себе. Хотів "по-пацанськи" показати, що не кидає своїх.

— За місяць має вийти розслідування "Білінгкет" (сайт міжнародних журналістських розслідувань. — ГПУ) про справу "вагнерівців". В Офісі президента спершу казали, що спецоперації не було. Єрмак говорив, що це чиїсь фантазії. Тепер вирішили подати своє бачення до того, як з'явиться фільм, — говорить правник 63-річний Віктор Чумак.

— З інтерв'ю незрозуміло, коли Зеленський спілкувався з Лукашенком. Після зриву спецоперації чи до. Здавалося, що саме президент є першоджерелом переданої інформації про "вагнерівців".

Найбільше питання — чому він про це заговорив? Останні тижні точаться розмови про відставку глави держави. Конституція передбачає чотири підстави для дострокових виборів. При трьох — не буде другого терміну: за станом здоров'я, смерті, імпічменту. Четверта — за власною ініціативою. Перезавантажити Зеленського раніше терміну — хороший шлях. Зараз у нього немає конкурентів. Скаже: "Хочете моєї відставки? Я не тримаюся за посаду. Йду й оголошую дострокові президентські вибори". І він їх виграє. Бо розкрутити когось за пів року важко.

Єрмак узяв на себе роботу президента. Зеленський залишається публічним, але рішення будують навколо ініціатив керівника його офіса. Той захищає Зеленського від зовнішніх тисків. Побудував таку систему, що тільки він доносить інформацію до глави держави.

Затримання "вагнерівців" — це була операція дружніх до нас спецслужб. Американці тепер повинні переступити через своє "не можу" та працювати із Зеленським. Вони все одно нас підтримуватимуть, бо Україна — серед національних інтересів Заходу.

Політичну долю Зеленського ця ситуація не псує. Ми живемо в час простих рішень: люди втомилися від політиків та обіцянок.

32 бойовиків видали Росії

29 липня 2020 року поблизу Мінська затримали 32 осіб з російської приватної військової компанії "Вагнер". Цьому передувала тривала підготовка до спецоперації. Бойовиків найняли нібито охороняти нафтові вишки у Венесуелі. За планом, вони з Мінська вилітали до Стамбула. Дорогою літак мали посадити в Україні через "погане самопочуття пасажира". Найманців затримали б українські спецпризначенці. Та літак не вилетів. Майже всіх "вагнерівців" повернули Росії. Серед них були бойовики, які воювали на Донбасі проти української армії. Зокрема, причетні до збиття MH17 в Донецькій області та Іл-76 під Луганськом.

Журналіст Юрій Бутусов повідомив, що спецоперацію зірвав Андрій Єрмак, а президент Володимир Зеленський підтримав його. У СБУ та розвідці свою причетність до справи відкинули. Документи, які нібито підтверджують проведення Україною спецоперації, опублікував народний депутат Володимир Ар'єв.

16 вересня у Верховній Раді зареєстрували постанову про створення Тимчасової слідчої комісії в питанні "вагнерівців". За словами генеральної прокурорки Ірини Венедіктової, відкрили три кримінальні провадження. Справою про зрив спецоперації займається Державне бюро розслідувань.

Наприкінці 2020 року в групі "Білінгкет" повідомили, що розслідують зрив міжнародної спецоперації та готують документальний фільм.

Голова Офіса президента Андрій Єрмак називав інформацію про причетність українських спецслужб до появи й затримання російських бойовиків у Білорусі спланованою дезінформацією.

Зараз ви читаєте новину «Президента можуть звинуватити у злочинах проти держави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути