Ексклюзиви
середа, 26 серпня 2009 08:54

Президент затягнув свій виступ на святкуванні Дня Незалежності

24 серпня на столичній вул. Хрещатик президент України 55-річний Віктор Ющенко приймає парад із нагоди Дня Незалежності. Маршем мають пройти 3,4 тис. військовослужбовців. До цієї події вони готувалися кілька місяців.

Ющенко прибуває на Хрещатик із родиною. Дружина президента Катерина тримає за руку молодшого сина Тараса. Доньки Софія та Христина стоять поруч. За ними старший син Ющенка Андрій. Обіймає дружину Єлизавету, з якою побрався місяць тому.

Ліворуч від трибуни — прем"єр-міністр Юлія Тимошенко, голова Секретаріату президента Віра Ульянченко та секретар Ради нацбезпеки й оборони Раїса Богатирьова.

Біля Ющенка — виконувач обов"язків міністра оборони Валерій Іваненко. Його попередника міністра оборони Юрія Єханурова звільнили на початку квітня.

— Якось нам без міністра оборони неприємно, хоч сьогодні мені не хотілося б про це говорити — свято все таки. Ми до нього довго готувалися, — каже майор 43-річний Олег Литвинов. — Але, наприклад, заморозили проекти з будівництва житла для військових. Гадаю, якби був міністр, то цього не сталося б. Зарплати не затримують, але зайвих коштів на наші потреби немає. Цього року армію профінансовано найменше за всі роки суверенітету.

Ющенко вітає всіх із річницею незалежності. Розповідає про проблеми та здобутки України. Про армію коротко згадує всередині виступу:

— Ми розпочали реформу Збройних сил. До одного року скоротили строк служби. Армія переозброюється, прийнято майже 80 нових зразків озброєння, в тому числі новітній танк "Оплот", який ви бачите сьогодні на Хрещатику. Я впевнений, що армія стане професійною. До неї повернеться повага влади, а не тільки всіх громадян.

Говорить, що підписав указ про всенародне обговорення своїх змін до Конституції. Додає, що в парламенті цей проект іще не розглядали й найближчим часом не планують цього робити.

Ющенко виступає 24 хв. — на 9 хв. довше, ніж передбачалося. Збивається розклад параду. Літаки знялися з аеродромів за графіком, але військові пішли маршем із запізненням. Тому авіація з"являється над Хрещатиком, коли солдати ще не завершили хід.

Якось нам без міністра оборони неприємно

Коментатор параду 65-річний Володимир Оберенко не встигає прочитати підготовлений текст цілком:

— Було дуже складно. Такого ми не передбачали. Скоригували тексти й про проходження військ, і про літаки. Зробили так, щоби не складалося враження, ніби трапилася позаштатна ситуація. Я читав слова з різних аркушів. Підказували мені, що саме в небі — про які літаки говорити.

— Не знаю, в який бік дивитися! Чи на солдат, чи на небо, — обурюється киянин 43-річний Володимир. — Ні того, ні того добре не розгледіти!

Після параду Ющенко з родиною роздивляється виставку військової техніки. На Хрещатику стоять 25 машин. Глава держави сідає за кермо броньованого джипа "козак".

— Ручник оце? — питає у військового та відпускає ручні гальма. — Ну, з Богом, — проїжджає кілька метрів.

Прохід на Хрещатик відкривають для людей. Бронетехніку оточує натовп. Батьки просять пропустити хоча б дітей. Ті лазять по дахах машин.

— Дай мені покрутити, — сваряться біля кулемета на БТРі два хлопчики. Смикають за ручку зброї.

— Нічого, воно міцне, — заспокоює батьків черговий. — Ми зняли все, що вони могли б зламати.

Зараз ви читаєте новину «Президент затягнув свій виступ на святкуванні Дня Незалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути