Ексклюзиви
четвер, 17 вересня 2020 06:35

"З'явилося багато сильних кандидатів на посаду мера"

  Кандидати на посаду міського голови Львова. Ігор Васюник (крайній ліворуч) пропонує відмовитися від хлорування води в місті, запровадити безкоштовний громадський транспорт. Руслан Кошулинський (другий зліва) каже, що місту потрібна влада, яка відповідала б принципам і переконанням львів’ян. Нинішній міський голова Львова Андрій Садовий (третій ліворуч) обіцяє завершити будівництво сміттєпереробного заводу. Олег Синютка хоче покращити умови для підприємців і дрібного бізнесу, перетворити Львів на центр інноваційної економіки
Кандидати на посаду міського голови Львова. Ігор Васюник (крайній ліворуч) пропонує відмовитися від хлорування води в місті, запровадити безкоштовний громадський транспорт. Руслан Кошулинський (другий зліва) каже, що місту потрібна влада, яка відповідала б принципам і переконанням львів’ян. Нинішній міський голова Львова Андрій Садовий (третій ліворуч) обіцяє завершити будівництво сміттєпереробного заводу. Олег Синютка хоче покращити умови для підприємців і дрібного бізнесу, перетворити Львів на центр інноваційної економіки

Найбільше місто західної України давно стало культурним та історичним центром держави. У ньому зосереджується чималий капітал міжнародних компаній і українських бізнес-груп. 15-й рік міським головою Львова є 52-річний Андрій Садовий.

— Рейтинг мера та його партії почав стрімко падати після сміттєвого колапсу у Львові. Садовий звинувачував у цьому Адміністрацію Порошенка, яка нібито знищувала рейтинг мера як потенційного конкурента тодішнього президента на виборах 2019 року, — говорить директор соціологічної групи "Рейтинг" Олексій Антипович, 42 роки. — 62 відсотки львів'ян хочуть бачити на посаді мера нову людину. В Андрія Івановича є один мінус: він занадто довго на посаді. 14 років — це величезна каденція. Діти не просто пішли в школу і закінчили її — вони вже закінчили університети. Виросло нове покоління.

За Садового готові проголосувати 37,4% виборців, за даними дослідження компанії "Соціо­інформ". Однак упевнені у виборі — понад 26%. Такі результати опитування початку вересня оприлюднила соціологічна компанія "Фама". Рейтинг цього політика — найвищий серед кандидатів. Але також очевидно, що в один тур Андрій Садовий не переможе.

Міський голова Львова реалізував 30% того, що пообіцяв львів'янам 2015-го, повідомляє експертне видання "Слово і діло". Воно аналізує, як українські політики виконують обіцянки. Серед нереалізованого — 260 км велодоріжок до 2020 року, придбання 100 автобусів для міста. Також не побудовано сміттєпереробний завод, не впроваджено електронний квиток для міського транспорту.

Серед конкурентів Андрія Садового — 51-річний Руслан Кошулинський від партії ВО "Свобода". Він має стабільну підтримку протягом останніх п'яти років. Однак із ­2015-го його рейтинг мало змінився, тримається на рівні 14%. А опитування початку вересня свідчать про ще нижчий показник серед містян, які впевнені у виборі — майже 9%.

— Кошулинського ­обмежує "Свобода". Він може ­набрати 14–15 відсотків, це його стеля, — говорить політолог Володимир Фесенко, 61 рік. — Не має шансів обійти Андрія Садового. Тому нинішньому меру вигідно вважати його головним конкурентом.

Інший кандидат — Олег Си­нютка від "Європейської солідарності" — має на початок вересня понад 11% підтримки львів'ян. Його висуває партія Порошенка, тому головний мотив — проголосувати не стільки за нього, як за підтримку п'ятого президента. Всупереч Зеленському.

50-річний Олег Синютка також має досвід в управлінні містом. Але, як і міський голова, нічого конкретного для Львова не пропонує. У більшості інтерв'ю критикує чинного мера. Зокрема, в телепередачі однопартійця Олексія Гончаренка розповідав, як допомагав усунути наслідки безгосподарності Андрія Садового із проблемою вивезення сміття.

Ще один претендент на мерську посаду — незалежний кандидат Ігор Васюник, 51 рік. Його кампанія неординарна. Почав її першим і веде найактивніше. Судячи з відгуків львів'ян, гасло "Львів — перший!" Васюника привернуло увагу. Для них справді важливо тримати дух першості. Очевидно, цей кандидат вгадав із головним меседжем.

— У нього модерна програма, здорові підходи, — каже політичний аналітик 37-річний Тарас Семенюк. — Принаймні, він шукає альтернативу для міста. Наприклад, розробив концепцію про безкоштовний транспорт. Очевидно, повинні бути механізми, що покриють ці витрати. Хтось має за нього платити. Васюник прорахував, як це може працювати. Це новинка, фішка. Цей кандидат може себе проявити.

Він хоче повернути Львову втрачену першість і зробити передовим за якістю життя в Україні. Пропонує відмовитися від хлорування води. Бажає впровадити іншу, безпечну систему дезінфекції, щоб львів'яни мали чисту питну воду з кранів. Із цим є великі проблеми. Крім цього, розробив програмний документ "Стратегія розвитку Львова-2030". Над нею разом із Ігорем Васюником працювала група українських і міжнародних експертів під керівництвом "Українського інституту майбутнього".

— Він зосереджується на реальних схемах ефективної роботи міста, а не на критиці. Підходить до цього виважено, — додає Семенюк.

Кількість кандидатів на посаду міського голови Львова чимала. Однак 58,5% львів'ян не визначилися, за кого голосуватимуть на виборах мера Львова. Про це свідчать результатами дослідження агенції "Фама", проведеного на початку вересня.

— У суспільстві є великий запит на технократів і людей, які без пафосу виконуватимуть роботу і даватимуть результати, — говорить політолог Володимир Фесенко. — Цілком імовірно, що серед кандидатів може з'явитися джокер.

"Місто потребує нової енергії"

У Львові буде одна з найцікавіших передвиборчих кампаній. Місто має реальний шанс на розвиток.

— На цих виборах львів'яни розділилися. Вперше за останні три кампанії вибір їм дасться нелегко, — говорить виконавчий директор аналітичного центру "Український інститут майбутнього" 37-річний Віктор Андрусів. — Раніше все було очевидно. Мер, який чимало зробив для міста, завжди перемагав. Існували й інші дрібніші партії з їхніми кандидатами. Тепер прийшло багато сильних, нових претендентів.

Вперше за 20 років у Львові боротьба розгортатиметься не між двома і вже навіть не трьома кандидатами. І кожен із них має непогані шанси увірватися у другий тур проти чинного міського голови Андрія Садового.

Є таке поняття "бронзовіння". Коли людина довго перебуває на одній посаді й перетворюється на пам'ятник. Відбувається заморожування розвитку, бракує руху. Останній строк Садового зробив місто нудним і нецікавим. Усі його ініціативи вже бачили. Нічого нового. Йому треба бути послідовним і не балотуватися (в березні 2019-го Андрій Садовий заявив, що більше не балотуватиметься на посаду міського голови. — ГПУ). Місто потребує нової енергії.

Зараз ви читаєте новину «"З'явилося багато сильних кандидатів на посаду мера"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути