вівторок, 24 січня 2012 06:45

"Повний розкол буде після Дня Незалежності"

  Костянтин Матвієнко: ”Опозиціонери звертаються до людей, вживаючи займенник ”ви”. Підсвідомо себе відокремлюють”
Костянтин Матвієнко: ”Опозиціонери звертаються до людей, вживаючи займенник ”ви”. Підсвідомо себе відокремлюють”

Партії, що входять до Комітету опору диктатурі, підписали угоду про спільні дії об'єднаної опозиції. Обіцяють висунути на кожному мажоритарному окрузі єдиного кандидата й не критикувати одне одного.

— В угоді зайве слово "дії", бо це документ про спільну бездіяльність. Там ідеться про те, що опозиційні партії не заважатимуть одна одній іти на вибори, — говорить експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко, 46 років. — Насправді опозиція не об'єднується. В пропорційній частині "Батьківщина", "Фронт змін", "Удар", "Свобода" та дрібніші суб'єкти підуть окремими списками. Виступатимуть на одному і тому ж електоральному полі. Забиратимуть голоси одна в одної. Хіба що окрім "Свободи", в якої виборець більш цупкий і згуртований. Бар'єр високий — 5 відсотків, дехто має шанс не потрапити до парламенту. Зокрема Віталій Кличко.

Як розцінюєте мітинг на Софійській площі, де оголосили про об'єднання?

— Він був повністю зрежисований. Опозиціонери на мітингах звертаються до людей, вживаючи займенник "ви": вам треба освіта, вам потрібна якісна медицина. Вони на підсвідомому рівні себе відокремлюють від людей. Навіть Партія регіонів і комуністи такого собі не дозволяють. Опозиція не пропонує змін. Говорять, що влада є ворожою та поганою. Добре, але, панове, що ви пропонуєте далі робити? Окрім старих і дурнуватих гасел, що нікому непотрібні, у них немає нічого.

Що заважало опозиціонерам сформувати єдиний партійний список?

— Партійний бренд є капіталом. Під його "дахом" можна претендувати на голоси виборців."Батьківщина", "Фронт змін", "Удар" не є ідеологічними партіями. Це бренди, що потребують продажу, фінансової реалізації. Капітал реалізується через продаж місць у списку.

Чи вдасться опозиції домовитися по мажоритарниках?

— Там будуть такі жорсткі конфлікти всередині Комітету опору диктатурі, що в багатьох округах будуть самовисуванці із опозиційного середовища, або партії висуватимуть людей всупереч угоді. Гриценко, Катеринчук і Королевська підписали Маніфест громадянської солідарності. Припустимо, ми повіримо, що він не має жодного відношення до виборів. Тоді невідомо, чому його підписують у День соборності ті політики, які претендують на місця в парламенті. Тепер є два суб'єкти — це новоутворене об'єднання і КОД. Тут уже палата кандидатів на мажоритарних округах роздвоюється. Тоді Партія регіонів по мажоритарці спокійно проведе багатих, заможних і знаменитих. Вона збереже свої лідерські позиції в парламенті.

Скільки може проіснувати об'єднана опозиція?

— Перші симптоми побачимо весною, коли ділитимуть мажоритарні округи. Повний розкол станеться після Дня Незалежності — ближче до виборів. У цей день вони ще раз спробують продемонструвати єдність. Буде таке реаліті-шоу святкування, але після цього зникнуть інформаційні приводи для зібрання. Крім того, почнеться висування — війна компроматів.

Зараз ви читаєте новину «"Повний розкол буде після Дня Незалежності"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути