середа, 28 березня 2012 06:00

"Повернення Медведчука буде позитивним для країни"

Автор: фото з сайта www.epochtimes.com.ua
  Віталій Бала: ”Є велика ймовірність зміни політичних поколінь. Через усе це виникне багато вільного простору, який треба буде комусь заповнювати”
Віталій Бала: ”Є велика ймовірність зміни політичних поколінь. Через усе це виникне багато вільного простору, який треба буде комусь заповнювати”

Колишній глава Адміністрації президента 57-річний Віктор Медведчук повертається в політику і створює громадянський рух "Український вибір". Про це він повідомив через свою інтернет-сторінку.

Однак Медведчуку спочатку треба вийти і публічно визнати помилки, які він свого часу наробив в адміністрації Леоніда Кучми, вважає директор Агентства моделювання ситуацій 46-річний Віталій Бала.

— Медведчук не надавав великого значення громадянському суспільству, — каже Бала. — Думав, усі проблеми може розв'язати бюрократичний апарат. Вирішував питання поза межами громадського обговорення, все будував на кулуарних домовленостях. Якщо вдасться переступити через таку звичку і вийти на рівень прозорості та публічності у своїй діяльності, серйозних проблем по розбудові руху не буде.

Що стоїть за цим поверненням?

— Тут дві причини. Перша — особиста. Мотивами виступають амбіції самореалізації. Віктор Володимирович почувається не зовсім комфортно за межами політики, бо він займався нею активно та результативно. Друга причина полягає в тому, що 50 відсотків людей не сприймають нинішніх українських політиків. Не визначена ситуація з особистостями, які представлятимуть провладні та опозиційні сили. Найближчим часом є велика ймовірність зміни політичних поколінь. Через усе це виникне багато вільного простору, який треба буде комусь заповнювати. Медведчук це все прорахував.

Ім'я Медведчука асоціюють з Кучмою. Як це вплине на теперішнє сприйняття громадянами?

— За часів правління Віктора Ющенка з'явився анекдот: "До кінця каденції Віктора Андрійовича Кучмі дадуть двічі Героя України, а Кравчука віднесуть до лику святих". Ситуація досі розвивається в такому руслі. Люди сприймають правління Кучми як не найгірший період. Позитивні моменти того часу можуть зіграти на руку Медведчуку, бо він тоді був активним політичним актором і досі лишається одним із кращих політичних діячів, а не політиканів, які ходять на телешоу й нічого не вирішують. Медведчук був людиною, яка генерувала й доносила ідеї. Його повернення буде позитивним для країни. Чим більше буде таких важковаговиків у політиці, тим швидше ми рухатимемося вперед й адекватно реагуватимемо на виклики.

Медведчук потрапить у наступну Верховну Раду?

— Він балотуватиметься, якщо зможе визначити для себе мажоритарний округ, де буде впевнений у виграші на 99 відсотків. Бажано, щоб мав ще кількох своїх депутатів, з якими потім зміг би сформувати у парламенті "групу Медведчука". Хоча навіть якщо один пройде до Ради, зможе навколо себе зібрати певне об'єднання депутатів-мажоритарників.

Як люди з влади сприймуть повернення Медведчука?

— Партія регіонів, як і "Батьківщина" та "Фронт змін", не сприймають конкуренції. Це велика перешкода для розвитку України. Без політичного змагання у нас не будуть продукуватися ідеї.

Зараз ви читаєте новину «"Повернення Медведчука буде позитивним для країни"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути