пʼятниця, 23 червня 2017 06:45

Порошенко вперше зустрівся з Трампом

Автор: REUTERS
  Президент США Дональд Трамп потискає руку українському президентові Петру Порошенку в Овальному кабінеті Білого дому в столиці США Вашингтоні 20 червня
Президент США Дональд Трамп потискає руку українському президентові Петру Порошенку в Овальному кабінеті Білого дому в столиці США Вашингтоні 20 червня

— Велика честь бути тут із президентом Порошенком. Ми мали надзвичайно добре обговорення. Досягнули великого прогресу, — каже президент США Дональд Трамп, 71 рік, після зустрічі з Петром Порошенком.

20 червня у Вашингтоні український президент провів переговори з американським. А також із віце-президентом Майком Пенсом, главою Пентагону Джеймсом Меттісом і міністром енергетики Ріком Перрі.

— Ця зустріч підтверджує важливість України для Штатів та їхню рішучість у підтримці нашої держави. Америка залишається віддана Мінським угодам, — каже 51-річний Петро Порошенко. — Говоримо й про ефективну взаємодію у впровадженні економічних реформ. Від поставок зі США вугілля українським електростанціям до зрідженого газу — до нашої газотранспортної системи та співпраці в атомній енергетиці.

"Трамп остаточно відмовився від ідеї закритися від світових проблем і зосередитися на американських. Вашингтон шукає новий формат розв'язання українсько-російського конфлікту. Але не оголосить про нього, доки не переконається, що той принесе негайний успіх", — пише політолог Сергій Таран, 47 років.

— Зустрітися з Порошенком перш, ніж із Путіним, Трампа змусила внутрішньополітична ситуація. Треба було відхреститися від російських зв'язків. Хотів знизити напруження всередині країни і відвести від себе підозри. Показав свою підтримку України, але не робив жорстких персональних заяв про Путіна, — каже політолог-міжнародник Максим Ялі, 37 років. — Найбільша інтрига полягала в тому, чи запропонують Штати альтернативні шляхи вирішення ситуації на Донбасі. Судячи із заяви Порошенка і Трампа, Мінські угоди розглядають як основний варіант. Вони у глухому куті, але ситуація не безвихідна. Ключовий ­момент — майбутня зустріч Трампа і Путіна (має відбутися на саміті "Великої двадцятки" 7–8 липня у німецькому Гамбурзі. — ГПУ). Там американська сторона намагатиметься змусити російську виконувати Мінські угоди, вивести своїх військових і техніку з Донбасу.

У Трампа невеликі шанси схилити Путіна до цього. Наступного року в РФ президентські вибори. Путін має зберігати войовничу риторику. Москва готова повернути Україні Донбас, але на своїх умовах. Наполягатимуть на виконанні Києвом своєї частини Мінських угод: зміни до Конституції, визнання особливого статусу цих територій. Це автоматично позбавить Україну євроатлантичних перспектив. Але Сполучені Штати тиснутимуть на обидві сторони — і на Москву, і на Київ. Україна залежить від фінансової та військової допомоги з боку Вашингтона і Заходу загалом.

Штати розширили санкції проти Росії

У день візиту Петра Порошенка до Вашингтона Сполучені Штати наклали санкції ще на 38 російських організацій і громадян через вторгнення РФ в Україну.

— Ці санкції символічні. Демонструють Кремлю, що американці звинувачують Російську Федерацію у невиконанні Мінських угод, — каже політолог Максим Ялі. — Того ж дня у Конгресі (двопалатний парламент США. — ГПУ) спрямували на доопрацювання закон про жорсткіші санкції щодо Москви. Вони зачіпають не лише економіку РФ. А й європейські країни, які беруть участь у будівництві російського газопроводу "Північній потік-2" в обхід України. Це питання відклали. Дали сигнал Москві: якщо Трамп і Путін не домовляться, введуть нищівні санкції. До них — один крок, бо в Конгресі є згода щодо цього.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко вперше зустрівся з Трампом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути