пʼятниця, 26 травня 2017 07:55

Порошенко виконав 40 відсотків обіцянок

Автор: REUTERS
  Президент Петро Порошенко приймає військовий парад до Дня Незалежності в центрі Києва 24 серпня 2015 року
Президент Петро Порошенко приймає військовий парад до Дня Незалежності в центрі Києва 24 серпня 2015 року

— Українці мали величезний запит на боротьбу з корупцією, покарання режиму Януковича і його поплічників та відсіч російської агресії, коли обирали Порошенка в один тур. Петро Олексійович не зміг цього зробити, — говорить політолог 40-річний Михайло Басараб.

25 травня виповнилося три роки, як президентом став Петро Порошенко. Він переміг на дострокових виборах 2014-го. За його планом розвитку України, який назвав "Стратегія-2020", мали провести 62 реформи. Протягом свого президентства озвучив 254 обіцянки, з них виконав 100, порахували експерти порталу "Слово і діло". Серед невиконаних: не зміг зміцнити гривню до курсу 10 за долар, не ухвалили закон про вибори до Верховної Ради за відкритими списками, не продав компанію "Рошен". Не вдалося повернути Крим, завершити АТО й закінчити розслідування справ Майдану.

— Рівень корупції залишається високим. Реформу підмінили створенням нових інституцій. Як результат, чвари між відомствами і майже нуль досягнень, — продовжує Басараб. — Позиція влади щодо російського вторгнення і Володимира Путіна непослідовна. Підписані президентом Мінські домовленості передбачають поступки Кремлю і його маріонеткам.

Позитивні зміни в Україні — це результат спільних зусиль громадянського суспільства, урядів, парламенту й президента. Все це Порошенко заносить у свій актив.

На дострокові вибори може піти. Хоча поки що не готовий — має занизькі рейтинги. З другого боку, може готувати собі наступника. Наприклад, нинішнього генпрокурора Юрія Луценка.

— Хотілося бачити більше народовладдя, підконтрольності влади, боротьбу з корупцією та люстрацію. Цього немає. За три роки змін у системі не відбулося. Хоча Порошенко обіцяв, що житимемо в новій країні, — каже політолог 61-річний Олександр Кочетков.

— Президент не міг виконати свої обіцянки, бо більшість із них були нереальні. Говорив казна-що. Наприклад, що АТО закінчиться за два тижні. Наступні два роки вестиме підготовку до майбутніх виборів. Показуватиме себе енергійним, ефективним і патріотичним. Побачимо й жорстку боротьбу проти політичних опонентів. У разі ­дострокових виборів — балотуватиметься. Вважає себе найкращим президентом, порівняно з усіма попередниками.

10,3 відсотка отримає у першому турі Петро Порошенко, якщо вибори відбудуться найближчим часом. Такі дані опитування Центру Разумкова. 25 травня 2014 року за нього проголосували 54,7% українців, які взяли участь у виборах.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко виконав 40 відсотків обіцянок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути