вівторок, 15 листопада 2016 07:30

Порошенко не вказав у декларації свою іспанську віллу

Автор: ФОТО з сайта www.nv.ua
  Маєток Петра Порошенка в місті Аталая-Ісдабе, Іспанія. Віллу знайшли українські журналісти. Вона не вказана в офіційній декларації президента
Маєток Петра Порошенка в місті Аталая-Ісдабе, Іспанія. Віллу знайшли українські журналісти. Вона не вказана в офіційній декларації президента

"Є всі ознаки порушення президентом закону про запобігання корупції. Не вказав у електронній декларації віллу в Іспанії. Представники його оточення пояснюють, що віллою володіє не Порошенко, а його компанія. Це — не коректно", — пише у "Фейсбуку" голова антикорупційного комітету Верховної Ради Єгор Соболєв, 39 років.

51-річний Петро Порошенко має двоповерхову віллу в іспанському містечку Ата­лая-Ісдабе. Її не вносив у жодну декларацію. Розташована на березі Середземного моря. Оформлена на президентську фірму Feruvita SL. Маєток знайшли журналісти програми "Схеми". Будівля має площу 1254 "квадрати". Під нею — 26 соток землі. У дворі є басейн. Вілла зведена 1993 року. Фірма Порошенка придбала її влітку 2008-го. Він тоді очолював раду Національного банку України. Нині коштує близько 120 млн грн.

"Я особисто вписував у закон про електрон­не декларування норму, яка вимагає внесення до декларації нерухомого майна, що формально зареєстроване на інших юридичних або фізичних осіб. Але фактично перебуває у розпорядженні топ-посадовця. Єдине виключення — якщо записане на фірму майно використовують у господарській діяльності. Це промислове обладнання або спеціальна техніка. Якщо Петро Порошенко вирішив, що знайдене ­журналістами є цехом чи складом його під­приємства — це не смішно", — додає Єгор Соболєв.

Друг Порошенка народний депутат Ігор КононеНко, 51 рік, має віллу за 25 хв. їзди від президентської. Розташована біля курортного містечка Марбелья. Будинок площею 768 кв. м зареєстрував на свою фірму Treck Holdings Coast. За 2 км від дому — 26 соток землі. Теж на балансі компанії Кононенка — Lancashire Big SL.

Ще один давній приятель Порошенка заступник секретаря Ради нацбезпеки 46-річний Олег Гладковський (позаторік змінив прізвище. Було — Свинарчук. — ГПУ) має нерухомість у районі Ла Загалета поблизу Марбельї. Вілла на 1729 кв. м і гектар землі записані на фірму дружини Юлії — Toulousse Investments SL.

Кононенко і Гладковський іспанські маєтки в декларації не внесли. Фірми задекларували. Їх адмініструє одна людина — Ірина Петрівська. Офіційно зареєстрована в селі Ходосівка під Києвом. Живе в Іспанії.

В Адміністрації президента пояснили:

"У підприємствах, де Петро Порошенко є кінцевим бенефіціаром (особа, яка отримує вигоду, прибуток, доходи від бізнесу. — ГПУ), є нерухомість за кордоном — фабрики, магазини, склади, адмінприміщення, будинки. Все це у вигляді юридичних осіб вказано у його декларації відповідно до закону "Про запобігання корупції".

— Були думки прописати прямо в законі, що має вказуватися вся нерухомість, бенефіціарним власником якої є декларант. Але така норма через Верховну Раду ніколи б не пройшла, — каже голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін, 31 рік.

— Закон зобов'язує вписати нерухомість, хоч би як вона була зареєстрована. Президент міг це трактувати інакше. Крапку має поставити суд. Роз'яснення повинне дати і Національне агентство із запобігання корупції. Кримінальна відповідальність передбачена за брехню у декларації понад 12 тисяч доларів. Якщо з моїм трактуванням закону погодиться суд, то це — до двох років тюрми. Зараз треба написати звернення у НАЗК.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко не вказав у декларації свою іспанську віллу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути