Ексклюзиви
пʼятниця, 04 листопада 2016 07:50

Понад сім мільярдів гривень нардепи тримають удома
2

Голова Національного банку Валерія Гонтарева має три шуби. Пояснює, що не внесла їх у декларацію, бо коштують разом близько 180 тисяч гривень. У документ необхідно вписувати майно, дорожче 100 прожиткових мінімумів — 120 тисяч гривень
Фото: ФОТО З САЙТА www.hvylya.net

"Підрахували 100 відсотків поданих народними депутатами декларацій. Всього мають 12,3 млрд грн. Із них готівкою — 7,4 млрд. У середньому — 30,4 млн грн на одного депутата. Але показники сильно відрізняються по фракціях і групах", — написав у "Фейсбуку" колишній член Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики й комунальних послуг Андрій ­Герус, 34 роки.

Подали електронні декларації 103 844 високопосадовці. До 7 листопада можуть виправити помилки в документах. За неправдиву інформацію про майно до 138 тис. грн притягуватимуть до дисциплінарної відповідальності. Якщо приховали на суму від 138 до 345 тис. грн — штраф до 43 тис. грн. Два роки позбавлення волі можуть отримати, якщо не задекларували майна на понад 345 тис. грн.

Семеро народних депутатів не подали електронні декларації. Це Марія Матіос, В'ячеслав Богуслаєв, Анатолій Гіршфельд, Ігор Шкіря, Юрій Шухевич, Олександр Онищенко та Сергій Клюєв. Два останні перебувають у розшуку.

— Це декларації за 2015‑й. У наступній муситимуть пояснити свої витрати за 2016 рік. Тому готівку вказали із запасом, — каже політолог Вадим Карасьов, 60 років.

— Електронне декларування — це революційна реформа. Вона вартує кількох Майданів. Перевірка декларацій покаже масштаби незаконного збагачення. Це — ініціатива наших західних партнерів. А вони вміють доводити справу до кінця.

Останні дні потрясли Україну. Суспільство змінилося за цей час. А для людей у владі це — дуже некомфортний період. Треба або мінятися, або йти з політики, або ризикувати. Бо можна нарватися на кримінальне провадження й термін. Політика перестає бути найприбутковішою сферою діяльності в Україні. Такою стане бізнес. У Європі багаті підприємці, а політики — просто заможні.

— США і весь західний світ здригнулися від декларацій українських чиновників. Така кількість готівки — звичка колумбійських наркобаронів і російських олігархів, — розповідає політолог 41-річний Тарас Березовець.

— Легальність походження грошей легко перевірити, якщо вони на банківських рахунках. Зберігання у готівці — показник, що кошти отримані незаконно, — продовжує Березовець. — Шокують коштовності, зброя, раритетні книжки. За ці дні українці змінили ставлення до багатьох політиків. Наростає бажання дострокових виборів парламенту. Рейтинги більшості політичних сил упадуть. Можуть виграти не представлені у Верховній Раді популісти.

Добиває, коли можновладці розкидають на рахунки в різні банки по 200 тисяч гривень. Це — максимальна сума, яку гарантує Державний фонд вкладників. Її точно компенсують, якщо банк згорить. Це показує, що чиновники розцінюють ці вкладення як ризикові. Тепер важко буде переконувати Захід виділяти нам кредити.

— Люди у владі знають, у якому непевному стані перебуває банківська система. Тому й тримають гроші в сейфах, під матрацами, — каже економіст 37-річний Тарас Загородній.

— Найпоказовіше: голова Національного банку має вдома 1,8 мільйона — і не в гривні. Це означає, що вона та її заступники не вірять у національну валюту, в те, що вона не знецінюватиметься.

— Колосальні суми готівки засвідчують глобальну непатріотичність політичної еліти, — говорить політолог 51-річний Андрій Золотарьов.

— Вона продемонструвала громадянам, що не вірить в Українську державу і не довіряє їй. Фактично вони сидять на валізах. Будь-якої миті готові втекти з країни.

Зараз ви читаєте новину «Понад сім мільярдів гривень нардепи тримають удома». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути