пʼятниця, 17 липня 2009 07:41

Полтавська влада блокує встановлення пам"ятника Мазепі

У середу Полтавська міська рада своїм рішенням відібрала в місцевої облдержадміністрації право на встановлення пам"ятника гетьману Іванові Мазепі.

Ініціативна група на чолі з головою полтавської "Просвіти" Миколою Кульчинським зібрала на його спорудження 1 млн 180 тис. грн. Гроші жертвували, зокрема, співак Олег Скрипка і колишній голова Секретаріату президента Віктор Балога. Замовником робіт зі спорудження пам"ятника Кабінет Міністрів визначив облдержадміністрацію. Бронзовий Мазепа готовий уже на 90%.

Депутатів міськради обурило, що пам"ятник збиралися встановити не в тому місці, яке вони визначили. Мовляв, під час робіт спиляли дві 20-річні акації та три берези, посаджені міською владою. Ще місцевих депутатів не влаштовує, що проект монумента був погоджений із Художньою радою Національної спілки художників України в Києві, а не з місцевою художньою радою.

— Тепер ми самі визначимо забудовника, відкриємо благодійний рахунок і запропонуємо всім долучитися, — каже міський голова 45-річний Андрій Матковський.

Голова Полтавської облдержадміністрації 56-річний Валерій Асадчев рішення міськради вважає політичним:

— Воно йде у руслі антиукраїнської політики, яку сьогодні проводить пан Матковський, — пояснює. — Звідси і невиконання гімну, коли починається сесія міськради. Коли вони побачили, що пам"ятник практично готовий, то почали робити все, аби завадити встановленню. Але ми свою правоту доведемо.

Зараз ви читаєте новину «Полтавська влада блокує встановлення пам"ятника Мазепі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути