вівторок, 04 грудня 2018 07:55

Полонених українських моряків таємно вивезли до Москви

21 українського моряка, затриманого під час нападу російських військових кораблів в Азовському морі, 30 листопада із Сімферопольського ізолятора таємно перевезли в московський "Лефортово". Поранених матросів 19-річного Андрія Ейдера, 24-річного Андрія Артеменка та співробітника СБУ Василя Сороку, 27 років, відправили до лікарні московського слідчого ізолятора "Матроська тиша".

Станом на ранок 3 грудня українці перебувають у карантинних одиночних камерах.

Там їх протримають до 10 днів, доки перевірятимуть документи і стан здоров'я. Видали арештантський одяг, зубну щітку, пасту й рушники. Виводили на прогулянку в тюремний дворик. Із рідними поки що зв'язку не мають.

В ізоляторі полонених українців відвідала член громадської московської спостережної комісії Когершин Сагієва, 30 років.

— Полонені занепокоєні тим, що не можуть зв'язатися з рідними, — розповідає Сагієва. — Просили передати родичам, що на їхні імена відкриті рахунки. На них можна переказати гроші для поповнень мобільного та покупки їжі.

Моряків таємно вивезли з окупованого Криму до Москви через підтримку українців і кримських татар незаконно анексованого півострова.

— Дуже важливий був волонтерський рух і підтримка в перші найтяжчі години в Криму, де немає української влади, — говорить віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко, 47 років. — Залучення громадян до допомоги — таке важливе ще з часів Майдану відчуття причетності до спільної справи і спільної боротьби. Саме тому моряків і вивезли в Москву. Бояться окупанти їх, навіть у кайданах.

Російські прикордонники застосували зброю на ураження проти українського катера "Бердянськ" 25 листопада в нейтральних водах. Такого висновку дійшли розслідувачі групи "Белінгкет".

Вони проаналізували записи радіоперехоплен­ня переговорів російських прикордонників, відео­записи й дані Федеральної служби безпеки РФ.

Відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року, учасниками якої є Україна і Росія, територіальні води простягаються не більше ніж на 12 морських миль — 22,2 км від узбережжя.

— "Бердянськ", коли по ньому був відкритий вогонь, знаходився на відстані 22,72 кілометра від узбережжя анексованого Криму і більш ніж за 500 метрів за межами територіальних вод, які Росія вважає своїми, — кажуть у "Белінгкет". — Це не збігається з даними про місце розташування судна, які опублікувала РФ.

3 грудня адвокат 38-річний Наріман Джелялов приїхав до Москви, щоб передати українським морякам зібрані на анексованому півострові речі й продукти. Їх за вихідні зібрали для полонених кримчани.

— Передали 265 тисяч рублів (112 тис. грн. — ГПУ) за допомогою наших друзів тут, у Москві. Передаємо їм у руки речі та їжу. Щоб перебуваючи в тому невеселому місці, почувалися нормально, — каже Наріман Джелялов.

25 листопада російські силовики поблизу Керченської протоки відкрили вогонь по трьох українських кораб­лях, які йшли з Чорного в Азовське море. Взяли на абордаж малі артилерійські катери "Бердянськ", "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу". У полон потрапили 21 військовий моряк і троє співробітників Служби безпеки України.

Шістьох українців поранили. 28 листопада підконтрольний Кремлю Київський районний суд окупованого Криму заарештував усіх 24 затриманих матросів та офіцерів. Їм загрожує до шести років позбавлення волі за нібито незаконний перетин державного кордону РФ.

В Україні розпочали серію флешмобів на підтримку полонених. Українські військові записують відеозвернення на підтримку моряків. У військових частинах підіймають свій прапор і стяг Військово-Морського флоту України.

У Миколаєві військові, щоб підтримати затриманих моряків, вийшли під Меморіал загиблим воїнам із прапорами своїх військових частин і табличками "#Ми захистимо".

Зараз ви читаєте новину «Полонених українських моряків таємно вивезли до Москви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути