вівторок, 28 травня 2019 06:20

Політв'язень Станіслав Клих оголосив голодування

Український політв'язень 45-річний Станіслав Клих оголосив голодування. Знаходиться у Верхньоуральській колонії в Челябінській області Росії. Хоче цим привернути увагу президента України Володимира Зеленського.

— Він сказав по телефону, що просто вже більше неможливо терпіти ні холод у камері, ні погану їжу, від якої постійно нудить, а головне — забуття, — розповідає правозахисниця Тетяна Щур.

Станіслав Клих до ув'язнення займався журналістикою. Потрапив до рук Федеральної служби безпеки Росії 11 серпня 2014-го. Поїхав до коханої у місто Орел в Росії.

Чоловіка судили за нібито участь у першій Чеченській війні в 1990-х. Щоби вибити зізнання, до нього застосували тортури. Вони призвели до змін у психіці Станіслава. 26 травня 2016-го Клиха засудили до 20 років позбавлення волі у в'язниці в Росії.

П'ять років у російській тюрмі перебуває український політв'язень 29-річний Олександр Кольченко. Це половина незаконно присудженого йому терміну ув'язнення. Тепер може подати прохання про зміну місця відбування покарання або на дострокове звільнення.

— Формально Саша може подавати до суду клопотання. І суд вирішує щодо зміни режиму відбування покарання на виправні роботи, — каже Тетяна Щур.

Політв'язню дозволили тривале побачення — три доби з проживанням у тюремному гуртожитку. На початку червня в Копейськ до нього прилетить матір Лариса. Повезе 20 кг продуктів, газет і листів. Востаннє вона бачила сина торік у серпні.

— Його викликають на бесіди і намагаються, щоб він прийняв російське громадянство. Обробляють його. Розповідають, як добре живеться в Росії, — говорить мати. — Надалі плануємо перебиратися в столицю всією сім'єю, тому що знаємо, що Саша в Крим не повернеться. Тому треба готувати якусь базу для нього.

Кольченка затримали в Криму разом із режисером Олегом Сенцовим у травні 2014-го. Обоє не визнавали анексії, їх звинуватили в підготовці терактів. Так званий суд Криму засудив Кольченка до 10 років по­збавлення волі.

Зараз ви читаєте новину «Політв'язень Станіслав Клих оголосив голодування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути