вівторок, 16 квітня 2013 00:30

"Подивіться, кого ви в парламент привели"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Голова комітету з промполітики ”регіонал” Юрій Воропаєв позіхає під час засідання Погоджувальної ради 15 квітня
Голова комітету з промполітики ”регіонал” Юрій Воропаєв позіхає під час засідання Погоджувальної ради 15 квітня

Двоє чоловіків розставляють перед комітетами Верховної Ради 20 скляних півлітрових пивних пляшок. На них наклейка: "Вживання пива спричиняє захворювання стравоходу, шлунка, шкодить роботі мозку". Активіст у чорній куртці з брудним волоссям виливає залишки напою. До стіни скотчем приклеюють 2-метровий плакат зі шпалер "Дешеве пиво — спита молодь". 15 людей вимагають прийняти у другому читанні проект закону "Про заборону реклами пива та слабоалкогольних напоїв". Чекають на депутатів. За годину тут має відбутися Погоджувальна рада.

— Олег Ярославович, законопроекту про заборону реклами пива у порядку денному немає, це ж неправильно, — кричить один з активістів до лідера "свободівців" Олега Тягнибока. — "Свобода" хіба проти?

— Ми — "за"!— каже 44-річний Олег Тягнибок, придивляється до етикеток. — Мене не переконуйте. "Свободівці" пива не п'ють. У нас є такий Михайло Головко. Він керівник міської організації "Твереза Україна".

Вибирає пляшку з написом "Вживання пива шкодить роботі мозку".

— А це я поставлю у себе на столі, коли буду виступати, щоб усі бачили, — всміхається.

Голова комітету з питань бюджету "регіонал" 38-річний Євген Гєллєр, невисокий бородань, намагається пройти повз мітингувальників. Активісти помічають його, тицяють пляшку.

Гєллєр відмахується, не повертаючи голови.

— Не надо мне, — заходить до Ради.

Позафракційний нардеп 40-річний Олег Ляшко виходить до юрби.

— Давайте, шо маєте, — каже басом. Люди кидаються до нього, пропонують на вибір пляшки з різними етикетками. Нардеп бере чотири

Об 11.00 розпочинають засідання.

Голова парламенту 66-річний Володимир Рибак зачитує законопроекти, які пропонують внести до порядку денного цього сесійного тижня. Серед них ті, яких вимагала опозиція: про проведення позачергових виборів столичного мера та до Київради, про відповідальність Кабміну скасування Пенсійної реформи. Про заборону реклами пива — немає.

— Ми як опозиція застерігаємо вас від "виїзних" та "буфетних" засідань, — говорить лідер фракції "Батьківщина" 38-річний Арсеній Яценюк. — Це був перший та останній раз. Далі буде погано.

— Давайте домовимося, що ми не блокуємо один одного, — відповідає Рибак. — Є трибуна, ми на ній говоримо. І тоді про все домовимося. Подивіться, кого ви в парламент привели, — дивиться на Тягнибока. — Ви тільки свистите і нічого не робите. Будете заважати працювати, будемо проводити засідання поза межами Ради.

Лідер "Свободи" червоніє, перебиває його.

— Чого ви на мене пальцем показуєте? — кричить. — Ви будете вчити мене моральності? Дотримуйтеся закону!

Рибак бурчить щось під ніс.

Засідання триває 2 год. Домовляються голосувати питання відповідальності Кабміну в п'ятницю. Вирішують цього тижня розглянути 110 законопроектів.

Зараз ви читаєте новину «"Подивіться, кого ви в парламент привели"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути