вівторок, 22 травня 2012 00:45

Під Верховною Радою протестували проти Трудового кодексу

Автор: фото: Тарас Подолян
  Близько 200 активістів йдуть вулицею Грушевського до комітетів Верховної Ради 21 травня. Протестують проти прийняття нового Трудового кодексу
Близько 200 активістів йдуть вулицею Грушевського до комітетів Верховної Ради 21 травня. Протестують проти прийняття нового Трудового кодексу

Десятеро хлопців і дівчат одягають на обличчя маски смерті, на руки — кайданки з картону. Стоять на майдані Незалежності в понеділок. Там вранці збираються близько 200 активістів профспілок та громадських організацій. Прийшли протестувати проти прийняття у другому читанні Трудового кодексу та закону про мирні зібрання.

— Раби не ми, раби — німі! — кричать кілька разів.

— Цей Трудовий кодекс порушує права жінок, профспілок, — каже 50-річний Петро Єфимович. Він — у помаранчевій накидці, працює інженером з охорони праці на залізниці в місті Коростень на Житомирщині. Є членом "Вільної профспілки залізничників України". — Додаткові години людині, яка й так працює більш ніж вісім чи 12 годин, непотрібні. Не секрет, що наш локомотивний парк на 95 відсотків застарілий, умов для праці не створюють і фізично працювати понад вісім годин люди не зможуть. І в таких погодних умовах, коли на вулиці плюс 35, а в локомотиві більше ніж 50 градусів, працювати вісім годин дуже важко.

За 20 хв. стають у колону. Попереду кілька дівчат. Одна — у формі кухаря з табличкою "кухар" та причепленим калькулятором, інша — в діловому костюмі й написом "бухгалтер", ще одна — у халаті медсестри та у синьому халаті — прибиральниця з дерев'яною шваброю. Також кілька хлопців — "студент", "шахтар".

Два чоловіки у костюмах з картонними значками нардепів беруть 10-метровий залізний ланцюг, замотують їм руки. Всі рушають вул. Інститутською вгору до Верховної Ради. Їх супроводжують п'ятеро міліціонерів. У натовпі людей — кілька правоохоронців у цивільному знімають ходу на маленькі відеокамери.

У натовпі — 54-річна Валентина Семенюк-Самсоненко, голова Союзу жінок України "За майбутнє дітей":

— Ми сьогодні прийшли до капіталістів. За прийняття у першому читанні Трудового кодексу голосували всі чотири фракції — "БЮТ-"Батьківщина", "Наша Україна", Партія регіонів і "литвинівці". Тобто це практично капіталісти, яким вигідно рабство в Україні.

— Анархія, труд, мір, май! — викрикують активісти, заглушаючи її голос.

Семенюк-Самсоненко тримає документи з підписами понад 170 громадських організацій, що протестують проти прийняття цих законів. Заходить у під'їзд комітетів Верховної Ради.

На другому поверсі депутати збираються на погоджувальну раду. Спікер 56-річний Володимир Литвин сідає за стіл у президії, кладе перед собою стос паперів.

— У розкладі засідання Верховної Ради на пленарний тиждень немає Трудового кодексу, — насуплюється. — Не відомо, проти чого протестують люди на вулиці. В розкладі його немає, але ми висловлюємо занепокоєння щодо перспектив прийняття Трудового кодексу. Перетворення українських працівників на рабів є недопустимим, — вмикає мікрофон "бютівець" Сергій Сас, 54 роки. Він підміняє на засіданні лідера фракції "БЮТ-"Батьківщина" Андрія Кожем'якіна. Той перебуває в Харкові на суді у справі Юлії Тимошенко.

Володимир Литвин запрошує до слова голову фракції НУ-НС 51-річного Миколу Мартиненка.

— У нас в травні сплив термін повноважень міського голови Києва Леоніда Черновецького. Чому ми не ставимо питання про призначення дати виборів у столиці? — каже.

Спікер пояснює, що в середу комітет з питань місцевого самоврядування розгляне питання і винесе його в парламент. Раніше пропонували провести вибори мера Києва у липні чи жовтні 2012 року або 2013-го.

Зараз ви читаєте новину «Під Верховною Радою протестували проти Трудового кодексу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути