пʼятниця, 26 березня 2010 07:04

"По п"ять–шість тисяч доларів скинулися, щоб воду спустили"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  24 березня затокою Дніпра біля Кончі-Заспи в Києві ходить судно-криголам. Кажуть, будинок за затокою належить депутату Київради від БЮТ екс-керівникові Національного космічного агентства Олександрові Зінченку
24 березня затокою Дніпра біля Кончі-Заспи в Києві ходить судно-криголам. Кажуть, будинок за затокою належить депутату Київради від БЮТ екс-керівникові Національного космічного агентства Олександрові Зінченку

"Люди, які тут живуть, не допустять, щоб їх затопило. Тут сила-силенна грошей, майже весь бюджет України, — каже Василь Степанович, літній охоронець одного з маєтків прибережного району Конча-Заспа на півдні Києва.

Він охороняє три будинки біля дамби. Два з них належать бізнесмену, третій — чиновникові з Міністерства палива та енергетики. Один дім недобудований.

— Мушка, сідєть! — каже дворняжці, яка бігає довкола хазяїна і скавчить. Проводить повз недобудову до затоки Дніпра. Вона ще вкрита кригою. По ній ходить криголам. — Пустили, бо тварини пропадають. І борсуки, і ондатри, і видри. Воду скинули, а їх, бідних, льодом приложило. Уся риба пропала.

Видно, що рівень Дніпра впав на кілька метрів. Воду почали скидати два тижні тому.

— Тепер якщо вона й підніметься на 2 метри, як прогнозують, то нічого не буде. А от якщо метрів на шість, тоді точно затопить, — чухає потилицю.

Показує один із будинків на штучно намитому березі. Від води його відділяє висока бетонна стіна. Каже, два роки тому цей маєток придбали для Євгенії Тимошенко — доньки екс-прем"єрки.

— Там до цього був просто дворєц. Білий із золотистим відтінком. А по сусідству схожий. Їм не сподобалося, що два однотипні. Розвалили і наново почали робити. Добудовують третій поверх. Берег укріпили бетоном. Восени кранами вигружали ялинки. А потім звідти баржами по воді на дачу до Юльки таскали.

Показує в бік поселення "Срібна затока", де живе Юлія Тимошенко. Намагаємося проїхати туди. Скрізь 2-метрові металеві паркани. Перед в"їздом у кожну зону, так зване містечко, шлагбаум і кілька охоронців.

Якщо вода підніметься метрів на шість, тоді точно затопить

— Сюда нельзя, — кривиться один із них. — У нас здесь все тихо, спокойно. Никто о наводнении ни пары з уст.


На іншому боці дороги від "Срібної затоки" й Дніпра стоять будинки, зведені в 1970-х.

У садку порається Катерина Глущенко, 55 років. Згрібає хмиз. Каже, сусіди мішками з піском запасаються.

— Раніше в нас тут все аж до Козина заливало. А тепер багатії понамивали купи піску, так що, може, й мине. Олігархи по 5–6 тисяч доларів скинулися, щоб їм оце воду спустили.

При в"їзді в селище стоїть магазин, де продають яхти.

— Зараз усі готуються до нового купального сезону, — сміється продавець 26-річний Роман. — Недавно купили дві яхти по 200 тисяч доларів. Будуть гасати. А повінню тут ніхто особливо не переймається.

Дніпро не може розливатися вшир

Місцевість під Києвом Конча-Заспа розміщена на заплавних луках Дніпра. У 1990-х її почали інтенсивно забудовувати маєтками. Нові ділянки утворювали, засипаючи ґрунтом заплавні низини. Через це Дніпро під час весняного паводку не може розливатися вшир. Кількість води в ріці можна регулювати лише відкриттям засувок на Канівській греблі.

У Кончі-Заспі живуть прем"єр-міністр Микола Азаров, голова Верховної Ради Володимир Литвин, секретар Ради національної безпеки і оборони Раїса Богатирьова, екс-президенти Леонід Кравчук і Леонід Кучма, колишні прем"єр-міністри Юлія Тимошенко, Євген Марчук, Анатолій Кінах, президент Національної академії наук Борис Патон тощо.

Зараз ви читаєте новину «"По п"ять–шість тисяч доларів скинулися, щоб воду спустили"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути