середа, 07 листопада 2012 06:45

"Партія регіонів недобрала. Це стимул до безчинств у округах"

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Михайло Басараб: ”В опозиції розуміють, що вони сьогодні Майдан не зберуть. Бо якість опозиційних політиків низька”
Михайло Басараб: ”В опозиції розуміють, що вони сьогодні Майдан не зберуть. Бо якість опозиційних політиків низька”

Центральна виборча комісія 5 листопада прийняла постанову про "неможливість установити достовірні результати виборів в одномандатних округах 94, 132, 194, 197, 223". Лідери опозиції спочатку погодилися з цією ухвалою. Наступного дня заявили, що вони не проти перевиборів.

— Певною мірою рішення ЦВК є виходом із конфліктної ситуації, — вважає політолог 35-річний Михайло Басараб. — Це спроба пом'якшити протестні настрої в суспільстві, намагання зменшити негативне враження від виборів, що сформувалося, хоч як дивно, після голосування. Адже основна драма розігралася потому. Партія регіонів і без того спокійно могла мати більшість у парламенті, навіть без КПУ, лише залучивши на свій бік лояльних мажоритарників. Але чомусь в останній момент влада вирішила ламати ситуацію у близько 10 округах. Інакше, ніж наслідком якоїсь політичної жадібності чи нервозності в Партії регіонів, пояснити ці дії не можна.

Є інформація, що Андрій Клюєв (секретар Ради нацбезпеки й оборони. — "ГПУ"), який контролював хід виборчої кампанії, ставив собі вище завдання щодо результатів для "Регіонів". Цілком очевидним є їхній провал у Києві. Це стало сигналом до безчинства, яке почали творити в деяких мажоритарних округах.

Чому Центрвиборчком обрав ці п'ять округів, адже проблемними називають щонайменше 13?

— Перелік формували з тих, де влада відчуває, що її потенціал достатньо серйозний, — округи 223, 94, 132. Але чому пропонують провести перевибори в 194-му на Черкащині? Там кандидат від "Батьківщини" Микола Булатецький набрав майже 41 відсоток голосів. Його суперниця, кандидат-самовисуванець Валентина Жуковська — 25 відсотків. Навіщо б там перевибори? Але Жуковська входить у вертикаль політично-олігархічної групи Дмитра Фірташа, родичка першого віце-прем'єра Валерія Хорошковського. Тому, зрозуміло, є певний розрахунок, що зараз можна буде сконцентрувати адмінресурс і допомогти Жуковській вийти в лідери.

Чи вдасться опозиції в разі перевиборів висунути погоджених кандидатів?

— По цих округах претенденів буде багато, оскільки, крім фаворитів, між якими точилася принципова боротьба, будуть спроби взяти участь у перевиборах і з боку тих, хто програв в інших округах. Кандидатами по цих округах будуть іще відомі політики, бізнесмени.

Якби Яценюк і Кличко домовилися з єдиними кандидатами до 28 жовтня, як це вплинуло б на результат виборів?

— Не всі виборці УДАРу голосуватимуть за "Батьківщину" чи "Свободу". Ми не маємо права автоматично доплюсовувати їхні голоси.

Яка ймовірність, що вибори по цих округах не будуть проведені взагалі?

— Це буде поганий сигнал для "Регіонів", бо свідчитиме — вони ігнорують те, що відбувається на вулиці. Певно, це не виллється у Майдан через день чи місяць, але збільшить потенціал негативу щодо влади.

Анатолій Гриценко сказав, що "треба бити морду" тим політикам, які погодилися на перевибори в п'ятьох округах. Чому Арсеній Яценюк заявив, що опозиція готова до переголосування?

— В опозиції розуміють, що вони сьогодні Майдан не зберуть. Бо якість опозиційних політиків низька. Тому вони не такі перебірливі щодо шляхів вирішення конфліктних ситуацій. Натомість влада може говорити з опозицією як старший брат із меншим.

Зараз ви читаєте новину «"Партія регіонів недобрала. Це стимул до безчинств у округах"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути