пʼятниця, 14 квітня 2017 06:30

Відставка Гонтаревої може закінчитися достроковими виборами

— Після того, як Гонтарева і Білоус пішли, у Порошенка з'явилася колосальна проблема: як заповнити вільні місця? — говорить політолог 64-річний Віктор Небоженко.

10 квітня Валерія Гонтарева заявила, що залишає посаду голови Національного банку. Відставку мають погодити Верховна Рада і президент. Цього ж дня про звільнення заявив голова Фонду держмайна Ігор Білоус. Також Порошенко затвердив відставку Дмитра Вовка, голови Національної комісії з регулювання у сферах енергетики й комунальних послуг. На початку березня відсторонили голову Державної фіскальної служби Романа Насірова. Його звинувачують у корупції, триває слідство.

— Ніхто не хоче, щоб найсолодші місця в державі контролювала одна людина. Звичайно, крім цієї людини і її найближчого оточення. Буде логічно, якщо Гонтареву і Білоуса замінять представники не "Блоку Петра Порошенка". Якщо ж це знову будуть кадри президента, то не уникнути конфлікту. Закінчиться він достроковими парламентськими виборами, — вважає Віктор Небоженко.

— Гучними відставками влада хоче знизити негатив у суспільстві. Він спрямований проти керівництва країни. Але ці дії мають лише косметичний характер, — говорить філософ 62-річний Ігор Лосєв.

— Хочуть якнайдовше протриматися в своїх кріслах, бо в цьому — сенс їхнього існування. Тому замість Гонтаревої назначать такого самого кадра, але з іншим прізвищем. Так само і з Білоусом та Вовком. Адже влада обслуговує інтереси олігархів за рахунок українців.

— Національний банк повинен очолити спеціаліст, який розбирається в макроекономіці. Бо Гонтарева займалася дерибаном і знищувала економіку, — каже політолог 38-річний Тарас Загородній.

А от претензії до роботи Ігоря Білоуса — надумані. Яка приватизація? Який розпродаж державного майна? Поки йде війна, сюди не прийде жоден крупний інвестор.

Валерія Гонтарева ­керувала Національним банком із 9 червня 2014-го. Тоді долар коштував 11,85 грн. Сьогодні за нього дають 27 грн. Із 180 банків у країні залишилось 92.

Ігор Білоус працював на посаді голови Фонду державного майна з травня ­2015-го. За 2016 рік фонд заробив 2,467 млрд грн, за 2015-й — 1,766 млрд.

Дмитро Вовк обіймав посаду з грудня 2014 року. До того працював у відділі "Рошен" в Москві та інвестиційній компанії Валерії Гонтаревої.

Зараз ви читаєте новину «Відставка Гонтаревої може закінчитися достроковими виборами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути