понеділок, 30 вересня 2013 05:15

Останній козир опозиції

Нещодавнє інтерв'ю Юлії Тимошенко спричинило резонанс у ЗМІ. Громадська думка була неоднозначна. Що більше минає часу, то менше люди вірять у щирість екс-прем'єра. У цьому, напевно, і полягає трагедія сильної жінки, що так і не змогла приборкати власний авантюризм.

Юлія Тимошенко зробила кілька гучних заяв із різних питань. Особливої уваги варта позиція екс-глави уряду щодо її перебування у харківській лікарні. Юлія Володимирівна офіційно говорила, що її не транспортують до суду на розгляд справи ЄЕСУ. Отже, доходить висновку Тимошенко, влада навмисно затягує процес і створює перепони для себе самої.

Епатажним можна вважати й закид Юлії Володимирівни про 19 камер, які буцімто встановлені в її палаті. Щоправда, та палата — не зовсім палата, а справжні апартаменти. Хоча й в умовах обмеження волі. З фото, які були надані Державною пенітенціарною службою України, можна побачити, що для Тимошенко створені комфортні умови — в її розпорядженні кілька кімнат, зокрема для вживання їжі, палата, де вона перебуває, та два приміщення для побачень.

Експерти відзначають і той факт, що Юлія Володимирівна без обмежень користується правом на телефонні розмови. І, незважаючи на неможливість забезпечення цього права в установленому порядку через перебування засудженої на території Центральної клінічної лікарні Харкова, рішення керівництва ДПтС надає таке право засудженій шляхом необмеженого використання мобільного телефона.

Що ж до заяв екс-прем'єра про небажання тюремного керівництва транспортувати її на судові засідання — тут  заплутана ситуація. Адже офіційно були опубліковані листи, написані особисто Юлією Володимирівною щодо її відмови їхати до суду. Таким чином, на думку політологів, заграючи з громадською думкою, Тимошенко виставила себе у невигідному ракурсі. З одного боку, наявність фактологічних доказів її небажання бути присутньою на судовому засіданні свідчать про нещирість екс-глави уряду. З іншого — такі

обставини унеможливлюють подальші відмови Тимошенко їхати на суд.

Не можна ігнорувати і те, що за час відбування покарання Юлія Тимошенко мала найбільше в країні серед засуджених осіб зустрічей та побачень. Навіть проводила наради у себе в палаті за участі своїх відвідувачів.

Політологи лише сумно всміхаються і говорять, що від екс-прем'єра можна очікувати й не такого. Сьогодні, коли опозиція є неповноцінним політичним організмом, коли немає єдності між опозиційними лідерами, коли критикувати владу щодо її небажання інтегруватися до ЄС неможливо, Тимошенко намагається формувати потрібну їй громадську думку. Відчай спонукає екс-главу уряду до брехні, до банального обману, аби люди знову почали говорити про неї. Проте, як свідчать дослідження соціологів, український народ утомився від Тимошенко, "її питання" та одвічних політичних баталій. Люди хочуть спокою.

Якщо ж аналізувати те, хто зараз може отримувати найбільші політичні дивіденди від ув'язнення Юлії Тимошенко, на таку роль президент України Віктор Янукович підходить найменше. На шляху до євроінтеграції глава держави не потерпить того, аби його підлеглі зіпсували справу підписання Угоди про асоціацію. Тому Янукович — чи не перший, хто зацікавлений у вирішенні питання Юлії Тимошенко.

Найбільше ж вигоди від зволікання щодо екс-прем'єра можуть мати теперішні опозиційники. Не зумівши запропонувати дієвої альтернативи політиці влади, опозиція намагається використати останній свій козир в особі Юлії Тимошенко. Проте час — не на користь цьому козиреві, адже порожні слова ніколи не замінять дій.

Зараз ви читаєте новину «Останній козир опозиції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути