пʼятниця, 02 листопада 2012 00:15

Опозиції вигідно бути в меншості

Парламентські вибори були недемократичними, а Партія регіонів зайняла перше місце. Однак опозиція має всі підстави бути задоволеною. Для неї це той випадок, коли програний бій аж ніяк не означає програну війну.

Більше того, результати парламентських виборів підвищують шанси опозиції на кінцеву перемогу. З огляду на наступні президентські вибори "Батьківщині", УДАРу й "Свободі" не було сенсу здобути в наступній Верховній Раді більшість. Адже фактична влада в державі й далі все одно залишалася б у нинішніх її господарів.

І навпаки — сформувавши парламентську більшість, Партія регіонів та Янукович продовжуватимуть нести повну відповідальність за стан справ у країні. А справи однозначно гіршатимуть, і це буде на руку опозиції. Єдиною теоретичною небезпекою для неї є набрання "регіоналами" конституційної більшості в 300 голосів і переобрання Януковича на другий термін у Верховній Раді. Але це навряд чи станеться, якщо тільки сама ж опозиція не надасть владі певну кількість перебіжчиків-"тушок".

Президентська кампанія стартує менше ніж за два роки. Завданням мінімум для "Батьківщини", УДАРу та "Свободи" є зберегти нинішній рівень підтримки в суспільстві, який засвідчили вибори за пропорційною системою. Янукович і Партія регіонів уже тепер відчутно відстають. Завдання-максимум — збільшити рейтинговий відрив настільки, щоб сфальсифікувати президентські вибори було неможливо.

Для цього опозиції потрібно насамперед не пересваритися і демонструвати єдність, із перспективою висунення єдиного кандидата в президенти. Мабуть, це буде нелегко. Парламентські вибори засвідчили значний потяг представників цих трьох партій до конфліктів і гучних взаємних звинувачень. Дивно, що не всі розуміють можливі наслідки такої міжусобиці, адже приклад Ющенка й Тимошенко мали б запам'ятати надовго.

Єдності має сприяти й розуміння того, що демократичними президентські вибори 2015 року не будуть. Прототипом для них стануть нинішні по мажоритарних округах. Гарантовано буде шалений тиск на опозиційного кандидата, застосування адмінресурсу, фальсифікації, бритоголовий криміналітет на дільницях. Зарадити зможе тільки згуртованість опозиційних політиків і високий рівень підтримки людей. Думати про це слід уже тепер.

Зараз ви читаєте новину «Опозиції вигідно бути в меншості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути